750 ezer forintig számláznak, amit a NAV behajt

Még két napja van mindenkinek arra, hogy ellenőrizze a TAJ kártyája érvényességét, különben nagy meglepetések érhetik, akár csak a házi orvosa felkeresésekor is. Elveszítheti jogosultságát az egészségbiztosítási szolgáltatásra, ergo fizetnie kell mindenért, mint az amerikai filmekben.

A legtöbb ember bele sem gondol, ha nincs rendezve a társadalombiztosítási járuléka, nem érvényes a TAJ kártyája. S ha annak jogosultságát felfüggesztették vagy már törölték, akkor az azonnali, életmentő beavatkozások is csak térítés ellenében vehetők igénybe. Leegyszerűsítve, a háziorvos egy tüdőgyulladás, nátha esetén a vizsgálataiért számlázni fog a páciensnek. Gyógyszert ugyan felírhat, de csak teljes áron. Baleset esetén a minimális – életmentő, sürgősségi – beavatkozást a kórház ugyan elvégzi, viszont 750 ezer forintig a költségeit kiszámlázza, amit ha az érintett nem egyenlít ki, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adó módjára behajtja. Minden jövedelmének 33-50%-át letiltja, ingó, ingatlanára terheli. Szóval itt tényleg a lét a tét!

A nyilvántartások szerint több mint félmillió magyar állampolgár nem fizet társadalombiztosítási járulékot! Ebbe azonban beletartoznak azok is, akik külföldön munkavállalók, de ezt nem jelentették be idehaza a hatóságoknak. A halmaznak részét képezik a nappali tanulmányukat befejezett diákok, akik még nem vállaltak munkát és nem fizetik az egészségbiztosítási havi díjat. És azok is, akik munkájukat elveszítették az elmúlt hónapokban és lejárt a 3 hónapos munkakeresési járadékra jogosultságuk.

A tavaly elfogadott jogszabály-módosítás, egyrészt a NAV hatáskörébe utalta a társadalombiztosítási, egészségügyi járulék befizetésének ellenőrzését, másrészt kimondja, akinek 6 hónap vagy attól huzamosabb idejű tartozása van, annak fel kell függeszteni a TAJ kártyája érvényességét, majd meg kell szűntetni azt.

Tekintettel arra, hogy a jogszabály 2020. július 1-én lépett hatályba, a félév most járt le. Mivel a járulék összege 2021. január 1. óta havi 8.000.- forint, így akinek összegyűlt a 48.000.- forintnyi hátraléka, az számíthat a szankciókra.

A NAV nyilvántartása szerint 70-80 ezer olyan személy van, akit ez most közvetlenül érinthet. Nekik október óta küldtek tájékoztató levelet a tartozásukról és annak lehetséges rendezési módjairól. Akik ezekre a megkeresésekre nem reagáltak – a napokban már a negyedik levelet kellett megkapniuk –, azoknak célszerű azonnal felvenni a kapcsolatot az adóhatósággal. Ennek ugyanis a TAJ kártya felfüggesztésére és érvénytelenítésére halasztó hatálya van. A tartozás kiegyenlítésére az érintett szociális körülményeire, anyagi helyzetére való tekintettel különböző megoldások lehetségesek: a tartozás összege mérsékelhető, kérhető rá részletfizetés és különösen indokolt esetben törölhető is! Mindehhez azonban fel kell venni a kapcsolatot az adóhatósággal!

Akik Ügyfélkapu-szolgáltatással rendelkeznek, azok online, közvetlenül is ellenőrizhetik társadalombiztosítási jogviszonyukat, TAJ kártyájuk állapotát. Ettől függetlenül minden munkavállalónak célszerű időnként meggyőződnie, munkáltatója eleget tesz-e ezirányú kötelezettségének. Hozzátéve, a járulékok be nem vallása, be nem fizetése bűncselekménynek minősül.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék kiszámításához a NAV a következő tudnivalókat osztotta meg honlapján: a havi összege 8.000.- forint, a napi összeg pedig a havi összeg harmincad része 10 forintra kerekítve, vagyis 270 forint. A havi összeg nem függ attól, hogy hány napos a hónap. Tehát, ha valaki az adott naptári hónap egészében fizetésre kötelezett, akkor arra a hónapra a törvényben meghatározott havi 8.000.- forint járulékot kell megfizetnie, a hónap napjainak számától függetlenül. Például ha 2021 februárjában – ami 28 napos – a hónap minden napján fennáll a fizetési kötelezettség, akkor 8.000.- forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni.

Ha a hónapnak csak meghatározott napjára vagy napjaira kell fizetni, akkor a napi járulékösszeget ezeknek a napoknak a számával kell megszorozni. Ez az összeg azonban nem lehet több a havi összegnél, azaz 8.000.- forintnál.

Így például, ha 2021 márciusában – ami 31 napos – 30 napra kell járulékot fizetni, a fizetendő összeg akkor is 8.000.- forint a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 25. § (3) bekezdés alapján – olvasható a portálon.

k.z.t./fotó: Medicina