Székesfehérváron folytatódik a Zöld Busz Program.

 Magyarországon 2022-től kizárólag elektromos buszok helyezhetők üzembe a 25 ezer főnél nagyobb lakossággal rendelkező magyar városokban, az átállást pedig a kormány is támogatja. 10 év alatt összesen 36 milliárd forinttal segítik a magyar városok buszvásárlásait. Az összeg a tervek szerint 1290 busz megvásárlásának támogatásához lesz elegendő.

A Zöld Busz Program önkormányzatoknak és közszolgáltatóknak kiírt támogatására vonatkozó pályázatokat az első körben 2021. január 4. és február 4. között lehet benyújtani. A felhívás keretében 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek kiöregedett, magas károsanyag-kibocsátású autóbuszaik elektromos meghajtásúra lecseréléséhez. A maximális támogatási mérték 50 százalék, de a kiváltani tervezett autóbuszok kibocsátási normájához igazodik, ami azt jelenti, hogy minél öregebb a cserélni kívánt busz, annál nagyobb lehet a támogatás.

A program célja a leginkább szennyező buszok mielőbbi kivonása a forgalomból, ezzel pedig a városi életminőség javítása. A Zöld Busz Program 36 milliárd forintos teljes keretéből a 2020-2021-es időszakban 4,2 milliárd forint keretösszeg áll a pályázók rendelkezésére. A tisztán elektromos buszok beszerzése mellett önjáró trolibuszok vásárlására, valamint a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére is fordítható a támogatás – olvasható a közleményben.

A Zöld Busz Program keretében 2020-ban nyolc magyar városban (Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Békéscsaba, Székesfehérvár, Esztergom, Zalaegerszeg, Nyíregyháza), illetve a Mátrai Hőerőmű térségében indult elektromos zöld buszos mintaprojekt.

Február 1-től a Zöld Busz Program Székesfehérváron folytatódik, egy helyi gyártású, az Ikarus cégcsoportnál készülő autóbusszal. A 12 méter hosszú, alacsonypadlós jármű maximum 84 utast tud szállítani, egy feltöltéssel 250 kilométert képes megtenni – olvasható a város honlapján, mint ahogyan a tesztjármű menetrendje is.

k.z.t./fotó: ÖKKFEHÉRVÁR