Az atomerőmű biztosítja az áramot

 Február elsejétől teljesen megújul a paksi tömegközlekedési flotta. Tucatnyi lengyel gyártmányú elektromos busz szállítja a város lakosait, melyeknek elektromos töltését az atomerőmű biztosítja.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a szolgáltatást hétfőtől a Volánbusz Zrt. helyett a város tulajdonában lévő Paksi Buszközlekedési Kft. végzi. A helyi járatok útvonalain 12 lengyel gyártmányú, 200, illetve 250 kilowattóra teljesítményű, Solaris típusú autóbusz közlekedik majd. A járműveket és a töltő infrastruktúrát az önkormányzat 1,7 milliárd forintért, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program támogatásával szerezte be.

Az évente tervezett 561 ezer kilométeres futásteljesítmény esetén egy elektromos üzemű busz 512,21 tonna szén-dioxid-kibocsátást vált ki. Az autóbuszok áramellátását a paksi atomerőmű zsinórárama és naperőművekből származó, megújuló energia biztosítja.

A projekt keretében Urbino 12 electric típusú 63 fő, Urbino 8,9 LE electric típusú midi, 44 fő szállítására alkalmas, elektromos hajtással rendelkező buszokat, valamint az összes járműtípus egyidejű töltésére is alkalmas töltőinfrastruktúrát vásárol Paks Város Önkormányzata a lengyel cégtől.

Marta Lis, a lengyel cég igazgatóhelyettesé elmondta: 2002 óta megközelítőleg 150 autóbuszt szállítottak Magyarországra, többek között Budapestre és Debrecenbe. A most aláírt szerződés keretében az egyik legnagyobb, tisztán elektromos meghajtású buszflotta érkezik Magyarországra, Paksra.

A gyártó cégnek tizenegy hónap alatt kellett leszállítania a járműveket. A beszerzés értéke négymillió-hétszázezer euró + áfa.

A flottaújítás eredményeképpen a vonaljegyek ára nem változott, maradt 200 forint, míg az éves bérlet ára 4.000.- forintra csökkent.

k.z.t./fotó: Solaris