Félmilliós bírság is kiszabható a túlméretes, túlsúlyos szállítmányokra.

Mától szigorúbb elbírálás alá esnek az úgynevezett túlméretes, túlsúlyos szállítmányok. A január 31-én hatályba lépett jogszabályváltozás 500 ezer forintos közigazgatási bírság kiszabását is lehetővé teszi, illetve a jármű rendszámának és forgalmi engedélyének visszatartását a 3,5 t alatti járművek ellenőreinek.

Január 31-től alkalmazható a gyakorlatban a közlekedés biztonságára is veszélyes járműszerelvényekkel szembeni hatékonyabb jogszabályi rendelkezés – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Az előírás új járműkategóriákra terjeszti ki a szabálytalan vontatást végző, műszakilag nem megfelelő, túlsúlyos és túlméretes járműszerelvények ellenőrzésének és szigorúbb szankcionálásának lehetőségét.

Így mostantól a személygépkocsikból vagy kisteherautókból álló karavánokra is kiszabható az akár 500 ezer forintos közigazgatási bírság. A súlyos közlekedésbiztonsági kockázatot hordozó járművek visszatarthatók, rendszámukat és forgalmi engedélyüket a hatóság elveheti – olvasható az ITM közleményében.

A szinte kizárólag külföldi járművek által vontatott járműszerelvények vezetői jellemzően Nyugat-Európában felvásárolt, gyakran üzemképtelen használt autókat juttatnak el a keleti célországokba úgy, hogy egyszerre több gépkocsit szállítanak egymás mögé kapcsolt pótkocsikon, rakományukat alig rögzítve. A lelkiismeretlen haszonlesők Magyarországon is súlyosan veszélyeztetik a közlekedés biztonságát – fogalmaz a szaktárca.

A közlekedési hatóság korábban közúton csak a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók nem megfelelő műszaki állapotát, elégtelen rakományrögzítését ellenőrizhette, szankcionálhatta. A közúti közlekedési törvény vonatkozó rendelkezése azonban a bírság vagy a pénzkövetelés biztosítás megfizetéséig teszi lehetővé a jármű visszatartását. „A személyautókra és kisteherautókra is kiterjesztett szankcionálási lehetőség egyúttal tehát a járműszerelvények forgalomból való azonnali kitiltását is megalapozza” – derül ki a jogszabályból. A továbbhaladás kötelező feltétele a bírság megfizetésén túl, a közlekedésbiztonságot veszélyeztető állapot megszüntetése.

A rendőrség mostanáig is felléphetett a szabálysértőkkel szemben, a szakhatóság jogosítványainak bővítésével még eredményesebbé válhatnak a közúti ellenőrzések – véli a jogalkalmazó.

„A karavánok szélsőséges példái a járművezetői felelőtlenségnek, végleg el kell venni az ügyeskedők kedvét a súlyosan balesetveszélyes barkácsmegoldásoktól. Az e célt szolgáló, decemberben kihirdetett jogszabály-módosítás január utolsó napján lép hatályba. A közlekedési hatóság a közeljövőben célzott ellenőrzési akciót tervez a legnagyobb forgalmú nemzetközi tranzitútvonalak mentén” – mondta Mosóczi László, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

A minisztériumban működő közlekedési hatóság munkatársai tavaly 108 esetben állapítottak meg jogsértést. A műszaki hiányosságok mellett a menetíró készülékkel, dokumentációval kapcsolatos mulasztások miatt összesen 77 millió forint helyszíni bírságot szabtak ki – tudtuk meg a jogsértések szankcióiról.

 

k.z.t./ fotó: Rendőrség