Germánium alapú szilícium akkumulátorok

A folyamatos innovációnak köszönhetően már tesztelik azt az új akkumulátort, ami litiumion alapú, grafit elektróda-félvezető nano részecskékkel helyettesíti, és szilíciumot használ. Az olcsóbb áramforrás öt perc alatt 160 kilométer megtételére teszi alkalmassá a járművet. Ezer feltöltés után az erőforrás 80 százalékos hatásfokra képes.

Három éven belül tömeggyártásra kész az az izraeli StoreDot fejlesztésű akkumulátor, amit a kínai Eve Energy üzemében gyártottak le. Érdekessége, hogy nem laboratóriumi körülmények között fejlesztették, tökéletesítették, hanem hagyományos termelésben hozták létre a gyorstöltésű akkumulátort – számol be tudósításában a Guardian.

Az elektromos autókkal szembeni ellenérv, miszerint az akkumulátorok túlsúlyosak, hatótávolságuk rövid, az újratöltésük túl sok időt vesz igénybe és a drága elemeket rövid időn belül cserélni kell a megfelelő energia leadásához. Nos, a friss fejlesztés ezeknek már ellentmond: az új akkumulátor öt perc alatt újratölthető, amely 160 kilométer megtételéhez elegendő. Igaz a töltőkutak zöme még nem alkalmas az ilyen szintű gyors energiapótlásra, de ezek kialakítása már folyamatban van.

A tervezők arra törekednek, hogy minimum félezer töltésig az akksik hatékonysága – áramfelvétele – ne csökkenjen jelentősen, ne kelljen sűrűn cserélni azokat. A tesztelés jelenlegi fázisában, a változó körülmények között használt energiaforrás, ezer töltést követően, eredeti árambiztosításának 80 százalékára képes.

A StoreDot már korábban is jelen volt a szilícium akkumulátor akkumulátorok piacán, így telefonokban, drónokban, robogókban. Most ezer olyan akkumulátort gyártottak le, amelyek az autógyárak számára is használhatók. A cégbe korábban már befektetett a Daimler, a BP, a Samsung és a TDK is, mintegy 130 millió dollár értékben – olvasható a tudósításban.

Cash/fotó: StoreDot