Háromszor hatékonyabb, mint egy hat fős brigád

Enyhül az idő, napról napra mind több úthiba, kátyú fog számtalan kellemetlenséget okozni a közlekedésben. Létezik azonban egy univerzális gép és hozzátartozó technológia, ami két fővel, háromszor hatékonyabb, mint egy hagyományos hat fős útjavító brigád.

Több munkagépet, több munkaerőt igénylő feladatokat egyesít a JCB napokban bemutatott útkarbantartó gépe: a PotholePro. A két fő személyzettel üzemelő egységet az angliai Stoke-on-Trent városában végzett próbaüzemével tesztelték és ajánlották az úthálózat fenntartóinak és vállalkozóknak a gyártók. A közép-angliai városban 20 nap alatt 51 útjavítást végzett el a duó, állítólag ugyanennyi területet hat fős brigád 63 nap fejezett volna be. Szembetűnő a különbség és a hatékonyság.

 

Drágának tűnik, de két ember dolgozik csak vele

De mit is tud ez a többfunkciós egység: egyenletes mélységben kimarja a kátyú területét, egy másik karral körbevágja a peremét. Ugyanerre a hidraulikus karra szerelt eszközzel kikaparja a törmeléket és tisztára söpri a területet. Az előkészített felületet a duó másik tagja feltölti aszfalttal, hengerli és elegyengeti. Mindez a kombinált gép, nem kevesebb, mint 154 ezer euróba, cirka 58 millió forintba kerül. A PotholeProt kimondottan kátyújavításra gyártja a JCB, ami természetesen csak a kopóréteg hibáit képes javítani, ahhoz viszont egy jó céleszköznek tűnik.

A hatékonyságán túl, erős érv a kombinált munkagép mellett, hogy a fejlett országokban nem könnyű munkaerőt találni efféle munkákhoz, az pedig még fontosabb szempont, hogy az ilyen félpályás lezárásokkal végzett munkák különösen veszélyesek a munkavégzőkre, azaz a gyorsabb és kevesebb melóssal végzett kátyúzás csökkenti a balesetveszélyt.

Hogy nálunk megéri-e bármely útfenntartónak ennyit invesztálni egy multifunkcionális eszközbe nem tudom, bár a kétségeimet alig tudom leplezni. Azt azonban jó tudni, hogy az eszköz, a technológia már létezik, most már „csak” a szándék és az akarat hiányzik.

                                                                                                                                                                      k.z.t.