California CONCEPT – minden új, hogy minden a régiben maradhasson

 

 

Az 1988-as Caravan Salon alkalmával tartott világpremierje keretében, a VW Busz (T3) műszaki alapjain mutatkozott be az első California modell. Pontosan 35 évvel – és 260 ezer elkészült példánnyal – később ismét Düsseldorfban, a szakma legjelentősebb találkozóján látható a világon elsőként a Volkswagen Haszonjárművek (VWN) California CONCEPT tanulmánya, amely már a modellsorozat jövőjébe kínál bepillantást. 2024-től a California ezen új generációjának sorozatgyártású változata is Hannoverben készül.

 

A California Beach, Coast és Ocean immár sokak számára a kerekeken gördülő szabadság megtestesítője, California CONCEPT tanulmányával pedig már minden idők legsikeresebb lakóautójának jövőjére nyit ablakot a Volkswagen Haszonjárművek a Volkswagen Haszonjárművek (2023. augusztus 25. – szeptember 3.) látogatói előtt.

A hosszú tengelytávú Multivan műszaki alapjaira épülő jövőbeni California ismét egyedülálló lesz ebben a kategóriában, miközben újabb innovatív ötletek erősítik tovább a mindennapos használatra született, ám bármilyen utazókalandra egyik percről a másikra átalakítható furgon kettős koncepcióját.

Korántsem csupán a 2021-ben a piacra érkező Multivan kiemelkedő menettulajdonságainak és a 35 év tapasztalatának együttese avatja azonban e különlegességet korunk ideális lakóautójává, a California CONCEPT ugyanis a még nagyobb sokoldalúság szolgálatában egyszerre kínálja a hálózatról tölthető hibrid (Plug-in Hybrid) hajtástechnika, illetve a figyelemreméltó kényelem erényeit. Ezzel egyfelől erőteljes és gazdaságos, miközben tisztán elektromos hatótávjával a jövőorientált és felelősségteljes mobilitást képviseli, másfelől pedig a hosszú utazásokra is kiválóan alkalmas hajtásrendszere a főutaktól távol is biztonságot nyújt. Mindemellett a kempingszomszédok is élvezhetik a hibridhajtás előnyeit, amikor a California szinte hangtalanul suhan el mellettük.

Természetesen ez a lakóautó is „okos” lesz, de az interaktív „Cali on Tour App” alkalmazással már a jelenlegi California 6.1 is a piaci szegmens egyik legfejlettebb járműve. A tanulmánymodell a 16-os pavilonban, a Volkswagen Haszonjárművek standján (D52-01) tekinthető meg.

 

California – egy életforma

 A California több puszta kempingautónál – ez már egyfajta autós életforma, a szabadság hírnöke. Négy generáció alatt eddig több mint 260 ezer talált gazdára ebből a kompakt lakóautóból, amelyek egyaránt meghatározó közös vonása a felnyitható tető, a csaknem két méter magasban kínált sátorral. Ennek megfelelően annyi már a világpremier előtt is kiderülhet, hogy a California CONCEPT is felnyitható tetővel érkezik majd Düsseldorfba.

 

Visszatekintő – 35 éves a California

 A California története 1988-ban, a T3 Transporter-generációra épült, speciális lakóautó modellel vette kezdetét, amely az első Californiaként késő nyáron, az akkor még esseni Caravan Salon kiállításon mutatkozott be. Palettáján két szín, a Pasztellfehér és a Marsala-vörös szerepelt, fehér-szürke, letisztult formavilágú konyhabútorával pedig a belsőépítészek is fejlett stílusérzékről tettek tanúbizonyságot. A lakóautó 39 900 német márkába került. A Bulli vonzó ára, ötletes részletmegoldásai és elnyűhetetlen technikája egyből „bestsellerré” avatta a Californiát, amelyből már az első évben 5000 darab kelt el. Az elkövetkező évek során speciális modellből önálló modellsorozattá fejlődött a California, miközben egyre népszerűbbé vált, s mindössze három év alatt több mint 22 ezer lakóautó-vásárlót győzött meg.

 

Igazi technikai forradalom volt a váltás 1990. augusztusában a T3 Transporterről a California T4 sorozatra, négy évtized négyhengeres boxermotor és hátsókerékhajtás után ugyanis a haszonjármű-specialisták egyszerűen megfordították az irányt: a motort előre helyezve, az első tengelyt hajtották meg vele. Ezzel minden megváltozott: az alapkonstrukció, a futómű, a motorok és a térkínálat, különösen hátul állt rendelkezésre lényegesen nagyobb hely. A California T4 pedig tökéletesen ki is használta ezt, s az akkori kempingfurgonokkal szemben még tágasabb teret kínált az utazáshoz. „Hotel California – Csendes fekvés, kényelmes berendezés, garantált panoráma” – szólt a piaci bevezetés reklámszlogenje, az Eagles dalára és a benne megénekelt West Hollywood-i szállodára utalva. Nos, a California T4 szintén nagy sláger lett, és 2003-ra már mintegy 39 ezer darab kelt el belőle.

 

A Transporter ötödik generációján alapuló California a kényelem új dimenzióját hozta el a kompakt lakóautók világába, miközben továbbra is hű maradt az „Ős-California” innovatív térkoncepciójához. Mintegy 55 ezer utazni vágyó vásárló döntött 2015-ig a T5 California mellett, amely ekkorra már jó ideje kategóriája legsikeresebb lakóautójává lépett elő. Olyan részletei, mint a felnyitható tetőbe integrált lécvázas ágy, a csomagtérajtóban elhelyezett kempingszékek vagy a tolóajtóba rögzített asztal, a kempingautók „svájci bicskájává” avatták a California modelleket. 2015-ben érkezett a Transporter hatodik generációjának műszaki alapjaira épülő California, amely számos fejlett vezetéstámogató rendszerével az értékesítési darabszámok tekintetében is új szintjére lépett, és 2017-ben 15 155 első forgalomba helyezéssel megdöntötte a modellsorozat éves rekordját.

2019. augusztus 30-án a Volkswagen Haszonjárművek – természetesen a Caravan Salon alkalmával – bemutatta California 6.1-sorozatát. Ekkorra már több mint 175 ezer California készült, az új California 6.1 pedig töretlenül folytatta elődjei sikertörténetét. Egyik újdonsága a tetőkonzolba épített érintőképernyő, amelyről a lakóautó összes fontos funkciója vezérelhető, emellett a legkülönfélébb információkkal is szolgálhat. A California CONCEPT fedélzetén ez a kijelző már tablet-formátumú képernyővé alakult, a lakóautó új és intelligens oldalát mutatva be. „Mellesleg” azt sem mondta senki, hogy a Californiai csakis egy tolóajtóval készülhet…

Nos, izgalmasnak ígérkezik a 2023-as Caravan Salon.

Forrás: Porsche Hungaria