Zsúfolt hetem volt, nem panaszként említem, csak éppen az utolsó pillanatban, mintegy célfotóval érkezem a szerkesztőségbe heti írásommal.
A “ Lepsénynél még megvolt” örökbecsűre emlékezvén, Lepsény határában dolgoztunk feltáró munkán, a terület rendben van, veszélyes anyagot nem találtunk.
![](https://taxisokvilaga.hu/wp-content/uploads/2022/12/20221208_082058-773x1030.jpg)
Veszélyes anyagot nem találtunk
Ámde igyekeznem kellett, hogy oda érkezzek a Néprajzi Múzeumban tartandó előadásra, ahol is Dr. Kerezsi Ágnes néprajzos, kelet kutató, régi iskolatársam jó barátom tartott érdekes előadást saját és elődei szibériai kutató munkájáról népes érdeklődő közönség előtt.
![](https://taxisokvilaga.hu/wp-content/uploads/2022/12/Foton-jobbra-Dr-Kerezsi-Agnes-Balra-Nagyezsda-Neizvestnaya-Ukrajnabol-773x1030.jpg)
Fotón jobbra: Dr Kerezsi Ágnes, Balra: Nagyezsda Neizvestnaya Ukrajnából
Ezen szellemi töltekezés után azért táplálkozni is kellett, s gyorsan főztem, de finomat.
Kedvenc zöldfélém a padlizsán, ezt hámozva, centis szeletekben besózva paníroztam legott, némi sertéscomb csíkokkal egyetemben.
Sütöttem is őzbarnára, s tettem félre, amíg is eljátszadoztam a burgonyával, hámozás után felszúrva egy ügyes háztartási készséggel spirálra vágtam, s pálcikára húzva sütöttem ki forró olajban. Egyszerű, finom és egyben mutatós étek került asztalunkra.
Nosza, legyen egy kis édesség is, előkaptam egy fagyasztott túró gombócot, s főztem ki vagy tizenkét perc alatt, amíg némi zsemlemorzsát pirítottam, s majdan ebbe beleforgattam.
Kínáltam friss tejföllel, s aki úgy szereti, szóhatja porcukorral is. Hát ez kész volt s jó volt.
Jó étvágyat kívánok:
Soós István ex City-22, a fakanalas