A zöld rendszámú autók töltéséről hoztak döntést

 

Másfél év alatt megduplázódott Magyarországon a zöld rendszámos autók száma: míg 2021 januárjában még kevesebb mint 28 ezer volt belőlük, mára a tisztán elektromos gépkocsik száma átlépte a 30 ezret itthon, augusztus végéig pedig összesen 56 666 elektromos vagy hibrid autót helyeztek forgalomba – jelent meg az atv.hu –n.

Ezekből több mint 23 ezret a fővárosban adtak ki. Ugyanakkor, mint azt Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára az InfoRádióban kifejtette, a töltőhálózat állapota gátat szab a további fejlődésnek.

A tisztviselő közölte, hogy Nagykanizsán például megszüntették, több városban pedig regisztrációhoz kötötték a zöld rendszámos autók ingyenes parkolását, pedig, ahogyan Steiner látja, nagyon fontos ösztönzők azok a kedvezmények, amelyek a zöld rendszámmal együtt járnak.

„Továbbra is alapvetően követendőnek tartanám, hogy ezek a kedvezmények megmaradhassanak” – jelentette ki az államtitkár.

Éppen ezért a kormány jelenleg azon dolgozik, hogy program készüljön az elektromos töltők szélesebb körű elterjesztése érdekében is.

A helyi járműállomány minőségi cseréjét támogató Zöld Busz Program segítségével már 76 elektromos autóbusz állt forgalomba. A kezdeményezésnek köszönhetően eddig összesen 139 tiszta és csendes jármű állami hozzájárulással ösztönzött beszerzéséről született döntés. A program demonstrációs mintaprojektjében az utasok ingyenesen próbálhatják ki a korszerű buszokat vidéki nagyvárosokban és Budapest vonzáskörzetében – ismertette Steiner Attila.

Folytatni fogjuk a programot, hosszú távú terveink között az szerepel, hogy most a helyi közlekedésben összesen 2800-900 busz van Magyarországon, és ebből 1100-at szeretnénk az elkövetkezendő pár évben elektromos hajtásúra lecserélni” – fűzte hozzá Steiner. Szerinte a programnak iparfejlesztési hatása is van, mert a hazai gyártók elektromos buszokat is tudnak készíteni.

Forrás: atv.hu, kép: illusztráció