Apad a kassza

 

Sokan kérdezik mostanában, hogy hogy alakulnak a fizetendő összegek így, hogy a régi kata megszűnt augusztus 31-én.

 

A régi kata megszűnésével két út áll a vállalkozók előtt: vagy belépnek az új katába (ezt csak a főállásúak tehetik meg), vagy átalányadózást választanak. A szeptemberi iparűzési adó fizetések összege ettől a választástól függ.

  • A katában maradók iparűzési adója úgy alakul, mintha folyamatos lenne a jogviszony, tehát a második félévre is 12.500 forintot kell befizetni (feltéve, ha a tételes katát választotta). Fontos, hogy a katában maradást az önkormányzatoknál is be kell jelenteni! Erre október 15-ig van lehetőség.
  • Az átalányadózást választóknak csak július-augusztus hónapra van fizetési kötelezettségük, mégpedig arányosan 167 Ft tételes kata választása esetén. Az átalányadózás után fizetendő iparűzési adó bevételfüggő, arra majd csak a 2023-ban esedékes iparűzési adó bevallás után kell fizetni (akinek magas a bevétele, fizethet előleget)
  • A gépjárműadó tekintetében is sokan érdeklődtek, pedig ott egyszerű a szabály: minden olyan jármű után meg kell fizetni az adót („súlyadó”) amely 2022. január elsején a tulajdonunkban volt (akkor is, ha akár másnap eladtuk…). A gépjárműadót évente két egyforma részletben kell fizetni március 15-én és szeptember 15-én. Az adószámlán az előírás csak szeptember 15-én jelenik meg!

-oli-