Cél, hogy biztonságban hazaérjenek a helyi fesztiválról

Ingyenes taxiszolgáltatást biztosít az andalúz Macarena városa a nők számára annak érdekében, hogy a hamarosan kezdődő hatnapos helyi fesztivál idején biztonságosan érjenek haza éjjel – közölte a helyi önkormányzat csütörtökön.

 

Azért harcolunk, hogy városunk női félelem nélkül, szabadon és egyenlően szórakozhassanak,

hangsúlyozta a városháza közleményében.

A Granada mellett fekvő városban az ünnepségek idején este 22 óra és reggel 6 óra között vehetik igénybe a nők az ingyenes fuvart. Az erre feljogosító lila színű jegyet a fesztivál helyszínén lehet beszerezni.

Az önkormányzat és a taxitársaság között létrejött megállapodásban azt is kikötötték, hogy a sofőr várja meg, amíg utasa biztonságosan beér lakhelye kapuján.

Spanyolországban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a nők védelmére a különböző fesztiválok és ünnepségek idején, amióta 2016-ban a világhírű és külföldről is hatalmas tömegeket vonzó pamplonai San Fermín-ünnepen öt férfi csoportosan megerőszakolt egy fiatal nőt.

Az ügy óriási visszhangot és felháborodást váltott ki a dél-európai országban, amelynek hatására idén májusban a spanyol parlament elfogadta a kormány „szexuális szabadságot garantáló” törvénytervezetét, amelyben nemi erőszaknak minősítenek minden, egyértelmű beleegyezés nélküli nemi aktust.

MTI