Néhány őrült ötlet – nem csak a meleg időkre

 

Nos igen, őrült melegek vannak. De hát nyár, s akkor az asztalon már minden, ami jó. Dinnye, sör, kovászos uborka, kukorica, elmaradhatatlan ilyenkor.

Az asztalon már minden, ami jó.

S ha már meleg és uborka, akkor egy jó hideg, finom és gyors recept, a kovászos uborka krémleves.

Kovászos uborka krémleves

Felkockázzuk az uborkát, borsozzuk, esetleg kevés citromlé, s botmixerrel pépesítjük. Öntünk hozzá akár kefirt, joghurtot, s újra keverjük.  Itt én kaukázusi kefirt használtam, de a görög joghurt is kiváló. Apró, darabos uborka kockákat szórtam reá, de ez elhagyható. Azért a tetejére hinthetünk friss kaprot, vagy petrezselymet. Hűtsük le jól, s úgy kínáljuk.

A paprika végét /elejét/ levágjuk, s megtöltjük házi pálinkával

Következő őrült töltött paprika recept teljesen egyszerű, egy perc és készen van.

A paprika végét /elejét/ levágjuk, s megtöltjük házi pálinkával, így kínáljuk, persze szigorúan felnőtteknek, előitalként.

S akkor jöjjön egy őrült előétel, magyaros bikahere rizzsel. No, nem kell megijedni, fog ez menni és finom is.

Piacon kapni bikaherét, ezt a vastag bőréből kifejtjük, centis tallérokra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, s némi kacsazsíron mindkét oldalán átsütjük. Kivesszük, pihentetjük. A visszamaradt zsiradékon kis fej aprított hagymát pirítunk, azt piros paprikával hintjük, majd behabarjuk tejföllel, ez lészen a mártásunk. Akár át is szűrhetjük, egy kanálnyi vajat hozzá, hogy lágy, selymes szósz legyen.

Magyaros bikahere rizzsel, tálalva

Közben főzzünk egy zacskós rizst, ezt formába tesszük, úgy kerül a tányérra, mellé egy-két karika bikahere, s ez leöntve a paprikás, tejfölös mártással. Itt én füge darabbal díszítettem, az íze is passzolt hozzá.

Egy apró trükk, csak elfogyasztás után beszéljünk az étek mibenlétéről a nyájas közönségnek, nálam a siker nem maradt el.

Jó étvágyat kívánok a nyári napokon:

Soós István: ex City-22, a fakanalas