Magyarország felszabadítja stratégiai benzin- és dízeltartalékait az OMV miatt

 

A tegnap este megjelent friss közlöny szerint Magyarország felszabadítja stratégiai üzemanyagkészleteinek egy részét, hogy azzal kisegítse az OMV kúthálózatot – közölte a portfolio.hu

Tekintettel az OMV schwechati finomítójában bekövetkezett üzemzavarra Magyarország megfelelő minőségű és mennyiségű folyékony motorikus üzemanyaggal történő zavartalan ellátása érdekében a biztonsági kőolajtermék készletekből

  • 18 millió liter ESZ 95 motorbenzint és
  • 29 millió liter motorikus gázolajat szabadít fel

– áll a friss közlönyben.

A fenti készlethez az OMV Hungária elsőbbségi hozzáférésre jogosult, amely azt kizárólag a magyarországi töltőállomás hálózatában és nagykereskedelmi partnerei részére értékesítheti tovább Magyarország határain belül történő kiskereskedelmi értékesítés céljából – derül ki a közlönyből.

Azt is írják, hogy az OMV Hungária Kft. a felszabadított készletből értékesítésre kerülő teljes mennyiség 40%-át 2022. augusztus 31-ig és 60%-át 2022. október 31-ig az MSZKSZ (Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség) részére vissza kell, hogy pótolja, mégpedig a felszabadított készlettel azonos összetételben és az MSZKSZ által meghatározott áron.

Az ügyben a Technológiai és Ipari Minisztérium is közleményt adott ki, ebben azt írják, hogy Ausztriához hasonlóan Magyarország is elérhetővé teszi stratégiai tartalékainak egy részét belföldi felhasználásra, így a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére biztosított a magyar üzemanyagellátás.

Az OMV pénteken közölte, hogy új ellátórendszert vezet be, hogy pótolja a keletkezett hiányt, miután a schwechati finomítójában a múlt héten bekövetkezett balesetet során megrongálódott a finomító desztilláló egysége. A vállalat közölte, hogy még nem tudja megbecsülni, mennyi időbe telik a finomítóban a javítások elvégzése.

Forrás: portfolio.hu