Taktikai pelenkázás

 

Az orosz-ukrán háború sajátos haditechnikai megoldások egész sorozatát hozta eddig, most éppen az ukránok villantottak egy improvizált harckocsi-álcázó berendezéssel. Azt találták ki, hogy betekerik lepedőkkel a tankjaikat, hátha nehezebb őket észlelni a havas tájon.

Oroszország számos, kifejezetten furcsa improvizált haditechnikai megoldást vonultatott már fel az ukrajnai háború során, ezek közül a legismertebb talán a harckocsik tornyaira hegesztett „tyúkketrec,” mellyel a drónok, Javelin-páncéltörők ellen próbáltak – többnyire sikertelenül – védekezni.

Az ukrán lepedők valószínűleg álcázási célt szolgálnak, a havas tájon hátha sikerül valamennyire elrejteni a páncélosokat legalább a szabad szem elől, nagyobb távolságból. Hátha.

Az ilyen improvizált álcázó megoldások persze nem teljesen idegenek az ukrán haderőtől, a háború előtt például egy olyan harckocsit sikerült lencsevégre kapni egy katonai parádén, melyre sárga ragasztószalagokkal vitték fel az ukrán járművek digitális rejtőmintáját festék helyett – olvasható a portfolio.hu  portálján.

Cash/fotó: Reddit