A korlátozások betartása további költségekkel jár

 

 A benzinzkutasok nem tudják, hogyan lehet kivitelezni azt, hogy a 7,5 tonna feletti kamionok és a 3,5 tonna feletti, külföldi rendszámú autók csak a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak piaci áron – állítja a Független Benzinkutasok Szövetsége (FBSZ).

Ezt, a gázolaj jövedéki adójának csökkentését és a rémhírterjesztés elleni fellépést jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón, a megnövekedett tranzitforgalom és a „pánikkeltésre” reagáló korlátozások gyanánt.

Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnökségi tagja elmondta, hogy a részletes szabályok még nem jelentek meg, így egyelőre sötétben tapogatódznak és próbálják kitalálni, hogyan lehetne megfelelni az új szabályozásnak.

„Én még olyan kútoszlopot nem láttam, amelyik el tudná dönteni, hogy az előtte álló jármű melyik kategóriába tartozik, és aszerint tudná beállítani, hogy milyen áron adja ugyanazt az üzemanyagot ugyanazon a pisztolyon keresztül, ugyanabból a tartályból. Erre valamilyen technikai megoldást ki kell találni” – fogalmazott Gépész az rtl.hu-nak, hozzátéve, hogy ő már kiadta a pénztárgépek szoftverjét kezelő vállalkozásnak, hogy találjanak megoldást arra, hogyan lehet ugyanazt az üzemanyagot kétféle áron kiadni.

A szervezet képviselője szerint már most biztosan kijelenthető, hogy a csütörtök este bejelentett korlátozások a benzinkutakat fenntartó cégeknek plusz költségeket jelentenek.

„Egyetértek azzal, amit Hernádi Zsolt mondott: logisztikai problémáról van szó. Amit nem látok, illetve ezekből az intézkedésekből nehezen kiolvasható, hogy ezek a logisztikai problémák hogyan fognak megoldódni” – közölte a szakértő. Hangsúlyozta: a napi 15 millió litert közelítő fogyasztást a jelenleg rendelkezésre álló tartálykocsikkal nem lehet kiszolgálni – olvasható az atv.hu  hírei között.

Cash/fotó: Google