Magas infláció, lassú gyártás, drága nafta

Már többször sugallottuk, jó befektetés lehet a megfelelő gépjárművek megvásárlása. Korábban a ritkaságokra, a felújított vagy veterán autókra gondoltunk. Napjainkban – látva a hazai keresletet és a körülményeket –, nem is kell évtizedekkel visszaugrani az időben.

Jól indult sokaknak az év Magyarországon, számos nagyon drága luxus- és sportautó talált gazdára. A Datahouse közzé tette a 35 millió forint fölötti alapfelszereltségű gépjárművek februári és éves értékesítési adatait. Nos, magas infláció ide vagy oda, a 700 forintos üzemanyagárról nem is szólva – tudom 480-as hatósági ár van érvényben, de aki ezekbe az autókba ezt tankolja, meg is érdemi –, hogy a chip- és alkatrészhiányt fel se vessük, az orosz-ukrán háború pedig csak „hab” a tortán.

Mit nekünk mindez, BMW-ből minden másnapra jutott egy, pedig ez még csak a „lótifuti” kategória. Porsche jutott szinte minden napra, igaz, február még mindig az év legrövidebb hónapja. Mercedesből az összesített eladásban 35 nem semmi, akár a hónap legnépszerűbb márkája címéért is indulhatna. Emlékszem a ’80-as években a hentesek is ezt a márkát használták leginkább német honban. Ez is az én bajom: minek éltem akkor! Ma már ez egészen más kategória. Hansnak, ha nagyon akarja, ettől is többre telik.

Nem említek minden márkát, azt a listából ki-ki maga is böngészheti. Kedvencemből – Bentley – minden hónapban stabilan visznek el egyet. Ha belehúzok, az újságírói fizetésemből, már csak néhány évtized hiányzik és lemosathatok egyet a napi kölcsönzést követően.

De komolyra fordítva a szót, valóban érdemes elgondolni néhány típuson és pénzt beletenni, ami jó választás esetén, nem csupán értékmegőrző lehet, de megfelelő tárolás és szervizelés esetén akár profitot is hozhat a konyhára. addig meg zúzhatjuk ezeket a Ferrari és Lótus sportautókat.

Alapáron kb. 35 millió forintnál drágább modellek (február/2022 összesen):

Porsche Cayenne 13/29

Mercedes-Benz G AMG 12/19

BMW iX 8/17

Mercedes-AMG GT 8/16

Mercedes-Benz EQS 8/10

BMW M5 8/8

Porsche Taycan 7/19

Mercedes-Benz S-osztály Maybach 5/7

Porsche 911 – 4/10

Audi RS 6 Avant 4/8

Audi e-tron GT 3/7

Mercedes-Benz GLS Maybach 2/3

Porsche Panamera 2/3

Audi RS 7 Sportback 2/2

BMW X5 M 2/2

Bentley Continental 1/2

Lexus LC500 1/2

Aston Martin Vantage 1/1

Audi SQ8 1/1

Ferrari 812 GTS 1/1

Ferrari F8 Spider 1/1

Jaguar F-Type 1/1

Rolls-Royce Phantom 1/1                                             (forrás: Datahouse)

Cash/fotó: Google