Szemetelőt az erdőbe – takarítani

 

Illegális szemétlerakás közben értek tetten két férfit az igali rendőrök 2022. március 5-én – írja a police.hu

Az ügy adatai alapján az igali körzeti megbízottak 2022. március 5-én délelőtt Büssü külterületén értek tetten két férfit, akik engedély nélkül helyeztek ki – főként gépjármű alkatrészeket tartalmazó – hulladékot.

Az egyenruhások a 31 éves kaposhomoki lakost és fiatalkorú társát elfogták, majd előállították az Igali Rendőrőrsre, ahol velük szemben hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vétség gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást – olvasható a rendőrség honlapján.

Hulladékgazdálkodás rendjének megsértése

  1. §(1) Aki
    a) arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez,
    b) engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve hulladékgazdálkodási tevékenységet, illetve hulladékkal más jogellenes tevékenységet végez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt a hulladékról szóló törvény szerinti veszélyes hulladékra követik el.

(3) Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt az (1) bekezdésben meghatározott esetben egy évig, a (2) bekezdésben meghatározott esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(4) E § alkalmazásában
a) hulladék: mindaz, amit a hulladékról szóló törvény hulladéknak minősít, ha alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére;
b) hulladékgazdálkodási tevékenység: a hulladéknak a hulladékról szóló törvényben meghatározott gyűjtése, begyűjtése, szállítása – ideértve az országba történő behozatalt, onnan történő kivitelt, valamint az azon történő átszállítást -, előkezelése, tárolása, hasznosítása, ártalmatlanítása.

k.z.t./fotó: Rendőrség