Újrafelhasználható széndioxid

 

A svájci nemzeti légitársaság jövőre már olyan fenntartható repülőgép-üzemanyagot is vásárol majd, amely napenergia és a légkörből kivont szén-dioxid felhasználásával készül – írja a Swiss közleménvében.

A légitársaság tájékoztatása szerint az ETH Zürich egyik leányvállalkozásával, a Synhelionnal írtak alá stratégiai megállapodást, a cég fogja a fenntartható kerozint szállítani a teljes Lufthansa-csoport számára, de a Swiss lesz a világon az első légitársaság, amely napenergia felhasználásával készülő üzemanyaggal teljesít majd járatokat.

A technológia lényege, hogy egyedi eljárással a Nap hőjének felhasználásával olyan gázt állítanak elő, amelyet hagyományos eljárással repülőgép-üzemanyaggá lehet alakítani, égetése során pedig csak annyi szén-dioxid keletkezik, mint amennyit az előállításához felhasználtak.

Ehhez azonban új gyárat kell építeni, ezt a Synhelion vállalata magára, a társaság még ebben az évben létrehozza a világ első ilyen üzemét Németországban, a Swiss pedig várhatóan 2023-ban kapja meg az első szállítmányt. Ugyanakkor már tervbe vették egy másik, spanyol egység felépítését is.

A Swiss közleményében emlékeztetett arra: ezen felül is több mindent tesznek azért, hogy a légiközlekedési szektor minden szereplőjével együtt legkésőbb 2050-re elérjék a nettó karbonsemlegességet. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az alternatív kerozinfélék szűkös elérhetősége miatt minél több opcióval kell rendelkezniük, hogy teljesíteni tudják a környezetvédelmi céljaikat – olvasható az airportál.hu  hírei között.

Cash/fotó: Swiss, Lufthansa