Először nyert a Kia

 

A Kia EV6-ot 279 ponttal és 12 legjobb szavazattal választották meg a 2022-es év autójának a genfi ünnepségen. A második helyen a Renault Mégane E-TECH Electric végzett 265 ponttal 15 legjobb szavazattal, míg a dobogó utolsó helyezettje a Hyundai Ioniq 5 volt 261 ponttal, szintén 15 legjobb szavazattal. Ez az első alkalom, hogy a Kia elnyerte az Év Autója díjat, amely az 59. kiadást ünnepeli – olvasható a hivatalos tájékoztatóban.

Az idei év további döntősei a Peugeot 308 (191 pont), a Skoda Enyaq iV (185), a Ford Mustang Mach-E (150) és a Cupra Born (144). A döntősök közül hatan teljesen elektromos autók voltak, a hét modell benzines vagy dízel változatban, vagy újratölthető plug-in hibridként kapható. A 2022-es kiadás kezdetén a Long lista 39 első autója közül 18 elektromos volt.

Alexandra Legouix a COTY zsűri elnökének, Frank Janssennek és a GIMS SWISS vezérigazgatójának, Sandro Mesquita-nak a részvételével immár harmadik alkalommal került meg a rendezvényre, amelyet a pandémiás helyzet miatt kizárólag online tartottak, a díjért versengő hét modell jelenlétében.

A 2022-es Év Autója zsűrije 59 tagból állt, 22 európai országot képviselve, azzal a céllal, hogy megtalálják a legjobb új autót. „Még mindig függetlenek vagyunk az autóipartól, és még mindig nincs kategóriánk” – mondta Frank Janssen. „A végén csak egy győztesünk van, nem adunk trófeát minden résztvevőnek, ezért ismerik el ezt a díjat.” – derül ki a sajtóanyagból.

Cash/fotó: TotalCar