Másképp mondjuk, másképp írjuk

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jelentette be, hogy a kormány már az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is 480 forintban rögzíti. Az erről szóló jogszabály meg is jelent a közlönyben, ám a kihirdetett és már hatályba lépett rendeletben van egy váratlan, és a tárca tájékoztatójában nem részletezett lépés: csökkenti a kormány a benzin és a gázolaj jövedéki adóját is – írja a portfolio.hu

A hétfőn megjelent kormányrendelet második paragrafusában érhető tetten a változás, amely azt mondja ki, hogy

  • Az 1. § (1) bekezdés a) pontja szerinti termékek után a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 110. § (1) bekezdés a) pont aa) alpontjától eltérően az adó mértéke 115.000 Ft/ezer liter.
  • Az 1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti termékek után a Jöt. 110. § (1) bekezdés c) pont ca) alpontjától eltérően az adó mértéke 105.350 Ft/ezer liter.

Az előbbi termék a benzin jövedéki adója, ami eddig 120 ezer forint volt ezer literenként (ha az olaj árfolyama 50 dollár felett van). Vagyis a benzin jövedéki adója 120 ezer forintról 115 ezer forintra csökken ezer literenként, azaz ez 5 forintos adócsökkentés egy liter benzin esetében.

A második tétel a gázolajra vonatkozik, ahol korábban ezer literenként 110.350 forint volt a jövedéki adó, viszont a hatályba lépett rendelet értelmében 105.350 forint a jövedéki adó. Ezáltal literenként itt is 5 forintos adócsökkentés lépett életbe.

A rendelet harmadik paragrafusa azt mondja ki, hogy az üzemanyagok mentesek a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség részére fizetendő tagi hozzájárulás alól 2022. év március, április és május hónap tekintetében. Ez a tavalyi döntés szerint literenként 4 forint az üzemanyagok esetén.

A kormány a két döntésével részt vállal az üzemanyagárstop okozta költségek viseléséből. Tavaly november óta az eredeti intézkedés terhét elsődlegesen az üzemanyag-kiskereskedők viselték, ez pedig az elmúlt hetekben vált igencsak terhessé, amikor a benzinkút-üzemeltetők beszerzési ára a 480 forintos hatósági áras értékesítési ár fölé emelkedett, vagyis minden eladott liter üzemanyagon már hetek óta veszteséget termelnek a benzinkutasok – derül ki az anyagból.

Cash/fotó: Google