Saját zsebre könyveltek 250 mérőt

 

A Debreceni Járási Ügyészség hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azokkal a hivatali ügyintézőkkel és vállalkozókkal szemben, akik a rendszer kijátszásával saját hasznukra végezték a taxiórák hitelesítését – írja közleményében az ügyészség.

A vád szerint két vádlott olyan vállalkozást működtet Debrecenben, ahol többek között viteldíjmérő eszközök beszerelését, szervizelését és hitelesítését végzik.

A szabályozás értelmében személyszállítási tevékenység csak ellenőrzött mérőeszközzel végezhető, ezért a taxiórákat rendszeresen hitelesíttetni kell. A mérők hivatalos hitelesítése úgy történik, hogy a taxisok jelzik igényüket a vállalkozók felé, akik a kormányhivatalnál bejelentik a megrendelést, ahol azokat iktatják, ügyszámmal látják el, majd a mérésügyi ügyintézőkhöz kerülnek. Ezen ügyintézők a hitelesítést számla alapján, az igazgatási díj megfizetését követően végezhetik el.

Az öt vádlott a hivatalos ügyintézést megkerülve úgy végzett hitelesítést, hogy a két vállalkozó a hozzá beérkezett megrendelések kapcsán nem nyújtott be kérelmet a kormányhivatalba, hanem közvetlenül a három ügyintézővel egyeztetett időpontot.

Ezt követően a 3 kormányhivatali tisztviselő vádlott ténylegesen elvégezte a mérőórák hitelesítéséhez szükséges vizsgálatokat, amiről hitelesítési bizonyítványokat állítottak ki. Ezek az okmányok azonban hamisak voltak, mert nem szabályosan megindult hatósági eljárás keretében, hanem a hivatali iktatórendszer kikerülésével készültek.

Az ügyintézők és a vállalkozók megtévesztették az óráik hitelesítését megrendelő taxisokat, számukra hamis hitelesítési bizonyítványt adtak ki úgy, hogy valódi hatósági eljárás látszatát keltették.

Ezzel a módszerrel a hivatalos személynek minősülő ügyintézők és a mérést végző vállalkozók 2016-ban és 2017-ben közel 250 megrendelő sértettet tévesztettek meg, akik vizsgálatonként 16.000 és 21.000 forint közötti díjat fizettek meg készpénzben a hitelesítést végző vállalkozóknak. Az ügyben a nyomozást a Debreceni Rendőrkapitányság folytatta le.

A Debreceni Járási Ügyészség az ügyintéző vádlottakkal szemben hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette, továbbá valamennyi vádlottal szemben szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.

A járási ügyészség a vádiratban a vádlottakkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, a vádirat továbbá mértékes indítványt is tartalmaz arra az esetre, ha a vádlottak a járásbíróság előkészítő ülésén a váddal egyezően beismerik tettüket és lemondanak a tárgyaláshoz fűződő jogukról – derül ki a tájékoztatóból.

Cash/fotó: Google