Wisk Aero a kiválasztott

 

Az amerikai Boeing repülőgépgyártó a jövő légitaxijainak reményében száll be az üzletbe. Az amerikaiak 450 millió dollárt fektettek be a Wisk Aero fejlesztő cégbe – írja az automobilwoche.de

A Boeing nagy fogadásokat köt a kis légitaxik jövőbeli piacára. Az amerikai repülőgépgyártó 450 millió dollárt (398 millió eurót) fektet be a Wisk Aero fejlesztő cégbe. A pénzt egyebek mellett a gyártás előkészítésére kell fordítani, ahogy a cégek bejelentették.

A Wisk kisrepülőgépének a jelenlegi állás szerint két személy szállítására is alkalmasnak kell lennie, hatótávolsága 40 kilométer körüli, sebessége pedig akár 160 kilométer per óra. Elektromos meghajtással és önállóan repül pilóta nélkül. A biztonság érdekében a gépeket a földről távirányítóval is le kell tudni vezérelni, és ejtőernyővel is fel kell szerelni.

A Wisk a Boeing és a repülőgép-fejlesztő Kitty Hawk 2019-ben alapított vegyesvállalata, amelyet Larry Page, a Google társalapítója finanszíroz. Az elmúlt néhány évben Page több olyan vállalatot épített fel, amelyek kis repülőgépeket fejlesztenek.

Légitaxit több cég fejleszt, köztük a német Volocopter és Lilium. A Boeing nagy riválisa, az Airbus is modellen dolgozik.

Egyelőre nem világos, hogy a légi taxikat milyen gyorsan engedélyezik a hatóságok, és mennyire lesz életképes az üzemeltetésük üzleti modellje – olvasható a német magazin hazai adaptációja az autoszektor.hu  oldalán.

Cash/fotó: Wisk Aero