Tábla nélküli úton, a külvárosban ugrott a vad

 

A vadveszély valós jelenség, ne bagatellizáljuk. 2020-ban 5021 őz esett közúti baleset áldozatául, de 737 gímszarvas jutott hasonló sorsra, míg a vaddisznók közül 416-tal sem puskagolyó végzett. Ezek hatalmas számok, még sincs hatásos védelem e területen sőt, egyéni és családi tragédiák sejlenek mögötte.

Az átkosban nőttem fel, s bizony a rabsickodás hozzátartozott a vidéki szerény jövedelmű létformához. Nem volt olyan család, ahol ne lett volna Slavia légpuska, és a legkisebb fiú is tudta használni, lőni. Ólmot olvasztottunk, golyót nyomtunk és vadásztunk mindenre, ami a jó ízlésbe belefért, olykor a szomszéd kandúrjára is. De azt kevesen tudják, hogy 2-3 vadgalambból olyan húslevest lehet rittyenteni, ami leírhatatlanul finom. A húsa inas, rágós, de a leve…

Nem mesélem el az orvvadászatunk vidéki törzsfejlődését, de halásztunk, csapdáztunk, aminek csúcsát a nyúl gázolása jelentette. A legügyesebbek az autó első kerekével is képesek voltak a mezőn úgy eltalálni a vadnyulat, hogy az nem is sokkal később paprikásként nokedlivel végezte be sorsát.     

Józsefnek egészen más módon gyűlt meg a baja egy őzzel. 2016-ban még taxisként dolgozott Pécsett, amikor egy éjszaka Pécs külvárosából a belvárosba tartva elütött egy kocsija elé ugró őzet.

A pécsi taxis tudta, mi a teendője, azonnal kihívta a rendőröket, akik megállapították, hogy József nem hajtott gyorsan, nem volt ittas és az autója is jó állapotban volt, és a környéken sem volt kirakva vadjelző tábla, így nem őt terheli a felelősség. Kihívták a vadőröket is, akik elszállították az ütközésben elhunyt vadat. József kocsijának elejében azonban négyszázezer forintos kár keletkezett.

A javíttatásra gyorsan szüksége volt, mivel nem akart hosszabb időre kiesni a munkából, így azt saját költségre elvégeztette abban a hiszemben, hogy a költségeit később megtérítik. Ügyvédjével először a Pécsi Városüzemeltetést perelték, de a bíróság szerint nem ők voltak a felelősek a történtekért. Ezután Józsefék a területileg illetékes vadásztársaságtól próbálták behajtani a pénzt hosszú évek alatt, és egy másodfokú ítélet után úgy tűnt, sikerrel jártak. A bíróság szerint meg kellett fizetniük a taxis kárát, valamint a perköltségeket.

A pénzt tavaly nyáron, öt évvel a baleset után átutalták neki, mégsem lett vége az ügynek, mert azt felterjesztették a Kúriához, ahol azt hozták ki, hogy bár a rendőrség egészen mást állapított meg, a vadásztársaság sem hibázott. Emiatt Józsefnek nemcsak vissza kell fizetnie a vadászegylet által neki átutalt pénzt, hanem még az ő jogi és egyéb költségeit is meg kell fizetnie, a Kúria szerint ugyanis a vadásztársaság nem volt felelős a kárért. Az indoklás szerint ugyan az őz hozzájuk tartozik, a város azon része, ahol az eset történt, már nem hivatalos vadászterület – mesélte el kálváriáját a Fókusz stábjának.

Józsefnek összesen több mint egymillió forintot kell fizetnie a társaságnak. Ügyvédjével e kilátástalannak tűnő helyzet jogi megoldását keresik, lassan hat évvel a történtek után…

Érdemes feleleveníteni azt a televíziók által régebben bemutatott, az érintett jármű fedélzeti kamerájával készített képsort, amikor az őzek átkelése miatt megálló autóra egy őz ráugrott és azt összetörte. Nos, a bíróság szerint az ÁLLÓ autó vezetője volt a hibás. Az ész megáll…

Link: https://rtl.hu/fokusz/2022/02/08/pecsi-taxisofor-elutott-oz-pereskedes-vadasztarsasag

Cash/fotó: Google