Elkerülhetők a szembejövők a sztrádákon

 

Szinte nincs olyan hét, hogy videó megosztó oldalakra ne kerülne föl olyan felvétel, ahol az autópályán, kisebb vagy nagyobb jármű, ne a forgalommal szemben haladna. Úgy tűnik, egy egészen egyszerű megoldással segíteni lehetne az eltévelyedett közlekedőnek.

A szlovákiai PR1BINA autópálya-üzemeltető egy új megoldású figyelmeztető rendszert telepített az R1-es gyorsforgalmi úton, amely észleli az autópályára rossz irányban behajtó járműveket, és figyelmezteti a sofőrt a hibára.

Ahogy egy sofőr rossz irányból próbál felhajtani az autópályára, az intelligens rendszer ezt észleli, és rendkívül fényes lámpák villannak a vezető szemébe, hogy figyelmeztessék.

 

Mivel a sofőr már az autópályára vezető egyirányú úton halad, a figyelmeztető rendszer valóban segíthet elkerülni a frontális ütközéseket. Azonban elkezdeni tolatni egy olyan helyen, ahol az autósok általában gyorsítani szoktak, hogy felvegyék az autópálya forgalmának sebességét – nem biztos, hogy a legjobb ötlet.

Az autópálya-mérnökség egyik célja éppen az ilyen balesetek visszaszorítása; a fenti példa talán megmutatja, mennyire nehéz ezt jól csinálni – olvasható az autopalyahirek.hu  oldalán.

A jogsértéseket többnyire idős vagy zavart sofőrök, valamint ittas vagy kábítószer befolyása alatt álló vezetők okozták – véli a trans.info.hu

A felvételt látva, és tudva, hogy több mint egy éve létezik ez a rendszer, meglepő, hogy azóta mégsem került eddig a hazai média fókuszába, illetve a közútkezelő nem keresett külföldi megoldást a problémára, vagy ha igen, ezt nem publikálta.

Cash/fotó: youtube.com