Nem halálos, de öt másodpercre lebénítja az embert

 

Folyamatosan képzik a rendőröket az újonnan rendszerbe állított Taser elektromos sokkoló használatára. Az oktatást és az azt követő vizsgát teljesítő egyenruhások már közterületen is hordhatják és akár alkalmazhatják is az eszközt – írja a Zsaru Magazin.

A Taser használatára megszületett a jogszabályi háttér, a technika adott, tehát most az oktatás és a zsaruk eszközzel történő felszerelése folyik. A Készenléti Rend­őrség (KR) bevetési egységeit 16 fős csoportokban oktatják a kiképzők.

A felkészítés kétnapos. Az első találkozáskor az elméleti ismereteket vesszük át, míg a másodikon a gyakorlati alkalmazást, az eszköz kezelését és a megelőző intézkedéseket oktatjuk – fogalmazott Porgányi Péter őrnagy, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága bevetési főosztály III. kiképzési és módszertani osztályának kiképzésvezetője.

A sokkoló a rendőrségről szóló törvény szerint a kényszerítő eszközök csoportjába tartozik. Közöttük létezik egy hierarchia, az eszközöket a legenyhébbtől egészen a lőfegyverekig sorolják be.

A paragrafusok előírásait követve alkalmazhatjuk a kényszerítő eszközöket, sokkolót is csak akkor, ha egy enyhébb eszközzel nem érnénk célt. Ez a kényszerítő eszközök szabálya. A használat előtt mindig figyelmeztetünk, kivéve, ha a késedelem veszéllyel jár. Tehát ha egy támadó késsel ront az egyenruhásra, nincs idő figyelmeztetni. Ez nem lehet kérdés – ismerteti Molnár László százados, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága bevetési főosztály III. kiképzési és módszertani osztályának kiképzője.

Molnár László és Albert Gábor századosok, Porgányi Péter őrnagy

A zsaruk instruktorai úgy tanítják, hogy a szakszerű alkalmazáskor a szonda csak olyan testrészt érhet, ami nem számít veszélyes zónának. Ebből adódóan fejre, nyakra és mellkasra nem célozhatnak. Az eszköz egy patron elsütésével két szondát lő ki egyszerre, az egyiknél a javasolt terület a mellkas aljától lefelé kell legyen, míg a másik a comb környékén csapódhat be. Hangsúlyozzák: ez nem halálos fegyver, már abból adódóan sem, hogy kinézetével ellentétben nem is fegyver. Alkalmazása kisebb sérülést okoz ugyan, de nem arra irányul, és nem is az a cél. A patron becsapódási helyén minimális hámsérülés keletkezik, ami normális esetben másnapra teljesen elmúlik.

A kis lándzsahegy 11 mm mélyen hatol keresztül a ruhán, majd úgy éri el az emberi testet. Az eszközt arra találták ki, hogy a rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülést vagy az esetleges támadást megtörje – irányuljon az bárki felé –, elhárítsa. Tény azonban, hogy sokkol, és áramot vezet az emberi testbe. A készülék által leadott 0,0063 amper a halálos dózisnak mindössze a századrésze, ami nem okoz szívleállást, sőt, még a szívritmusszabályzóra sincsen hatással. Blokkolja az izmokat, és ha jól használják, a ruhán keresztül áthatolva minimum 5 másodpercre megállítja az embert. Kipróbáltuk, és valóban fájdalmat okoz, úgy, mint akármelyik áramütés. Életünk leghosszabb 5 másodperce volt a kísérlet. De a mi szempontunkból a megállító, akarattörő hatáson van a hangsúly. A szakszavakkal élve izom- és idegi alapú gátlást, NMI- (Neuro-Muscular Incapacitation) hatást vált ki. A készülék impulzusszerűen működik, két patronnal, melyekkel legfeljebb négy szondát lehet kilőni egyszerre, de alkalmazható a szikráztatóval is közvetlenül a testnek érintve – folytatta Porgányi Péter.

Azt azért el kell mondjam, hogy alkalmazásának vannak bizonyos embercsoportokat érintően tiltó szabályai. Nem alkalmazható gyermekkorúval, láthatóan terhes nővel, alultáplált vagy idős emberrel szemben. De mint mindennél, itt is vannak kivételek, amiket a törvény jogos védelemként vagy végszükségként említ meg – tette hozzá Molnár százados.

A tréningen nagyon fontos szerepet kap a gyakorlás. A zsaruk gyakorló patronokkal próbálják a célzást lőlapra, illetve a szonda telepítését, majd egy intézkedési szituációba ágyazva a komplex alkalmazását.

Az eszköz használatánál arra mindenképp figyelnie kell a kollégáknak, hogy akivel szemben Tasert alkalmaznak, biztosan nem marad állva. Fokozatosan a földre fog rogyni, tehát olyan helyen, ahol magasból le-, ki-, esetleg valaminek nekieshet, illetve rádőlhet valamire, ott kerülni kell az alkalmazását, kivéve, ha az ebből adódó késedelem veszéllyel jár. Tehát ha egy emberi élet közvetlen veszélynek van kitéve, nem lehet mérlegelni. Arra tanítunk mindenkit, hogy használat közben figyeljék a reakciót, a hatást, és mint minden kényszerítő eszköznél, a sokkolónál is csak a legszükségesebb ideig és mértékben alkalmazzák. Azt is világossá szeretnénk tenni mindenki számára, hogy a készüléket úgy alakították ki, hogy mindent naplóz. Még egy tényleges használat nélküli szikráztatást sem ajánlanék, tehát ha valaki visszaélne a működtetésével. A viselését úgy tervezték meg, hogy a domináns kéz túloldalára kell felcsatolni a taktikai övre, a fegyverrel ellentétesen. A rendőri felszerelések között szándékosan jól látható módon helyezték el, ezáltal is egyfajta visszatartó hatást kívántak elérni. Amennyiben a kolléga Tasert alkalmaz, úgy a tüske eltávolítása kétféleképpen lehetséges, vagy orvos által, vagy adott esetben a rendőr is megteheti. Azonban, mivel garantáltan sérülést okoz, mindig orvosi vizsgálatnak kell követnie az alkalmazását – részletezte az őrnagy.

A külföldi zsaruk már sokéves tapasztalattal bírnak a témában. Elbeszélésükből magyar kollégáik is tudják, hogy a Taserrel kockázatosabb helyzetben akár egy lőfegyverhasználat is elkerülhető. A készülék erős hanghatásának és szikrázásának óriási visszatartó ereje van, nemkülönben a járulékos pszichés befolyásnak. A használatához kötött 5 másodperc, amit akár meg is sokszorozhatnak, csak egy dolog: aki átesett rajta, nem valószínű, hogy úgy pattan fel, mintha mi sem történt volna – olvasható a Zsaru Magazinban.

Fenyvesi Beáta/fotó: Francz Ilona