Megérte? 2 év 8 hónap börtön

 

Az Ajkai Járási Ügyészség embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állított egy 55 éves budapesti férfit, aki 2021 novemberében taxival akart három migránst Magyarországról Ausztriába szállítani. Az ügyben első fokú ítélet született.

A fotó illusztráció

A vádlott 2021. november 11-én, késő éjszaka a szerb-magyar határ közelében, egy mobiltelefonos applikáción keresztül megadott helyen vette fel az általa vezetett, taxiként üzemelő személygépkocsiba a három, magát szír, illetve iraki állampolgárnak valló migránst, akik előzőleg afgán embercsempész segítségével illegálisan léptek Magyarország területére.

Az illegális határátlépők  a szállításuk díjaként előzőleg  750-1500 eurós összegeket helyeztek letétbe.

A fotó illusztráció

A férfi a Magyarországon tartózkodási engedéllyel nem rendelkező személyeket az államhatár jogellenes átlépésével Ausztriába akarta szállítani, melyért egy nemzetközi pénzügyi szolgáltató cégen keresztül 600 eurót utaltak át a részére Franciaországból.

Az elkövető gépkocsijában az illegális határátlépőkkel 2021. november 22-én hajnalban a 8-as számú főúton Veszprém irányából Ausztria felé haladt, amikor a rendőrök Kamond közelében feltartóztatták és elfogták.

Az ügyészség az elkövetővel szemben gyorsított eljárásban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására és a közügyek gyakorlásától történő eltiltására tett indítványt az Ajkai Járásbíróságnak.

A bíróság a 2022. február 3-án meghozott ítéletével a vádlottat 2 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, míg a vádlott és védője három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére – olvasható a közleményben.

k.z.t./fotó: Facebook