Február elején ránk köszöntött Ázsia nagy ünnepe, a Holdújév. Ebből az alkalomból mongol barátaimmal, ismerőseimmel köszöntöttük egymást, s magam is megünnepeltem itthon, egy mongol vacsorával, melyet fiammal együtt készítettünk el.

 

Készül a Boodz

Régebben erről már írtam, az étel lényege egy tésztába hajtogatott húsgombóc, amit gőzben párolunk. A neve,”boodz” Ez mondhatni, Mongóliában nemzeti étel, s az ünnepen igen sok fogy belőle. Ezen recept megismertetésétől most eltekintünk, mivel nagyobb gyakorlatot igényel.

Az ünnep, otthon

Viszont főzzünk valamit itthonra is.

Készült egy bőrös malacsült, vadasan, spagettivel.

Egy szép darab bőrös malachúst megspékelünk fokhagymával, fűszerezzük, só, bors, rozmaring, oregánó, majd kevés zsíron és sörön  sütjük fólia alatt, kb. másfél órát. A végén fólia nélkül, locsolgatva, pirosra sütjük. A hús pihentetés után szépen szeletelhető.

A Boodz tálalva, a hozzávalókkal

A spagetti főzésével nincs sok gondunk, azt a végén tegyük oda, hogy friss, meleg legyen.

A vadas mártás már macerásabb. Legjobb, mikor van egy jó zöldséges húslevesünk, s a répákat, zellert, karalábét, stb. felhasználjuk, ízlés szerint. Felfőzzük levesben, kap babérlevelet, citromot, cukrot, sót, borsot, mustárt, majd botmixerrel pépesítjük. Itt most mennyiségeket nehéz írni, mivel az ízeket csak többszöri kóstolás után tudjuk beállítani. Ne feledjem, igényel még vagy két kanál tejfölt is, hogy simuljanak az ízek. Van, aki a tejfölben elkever egy kanál lisztet, s úgy habarja be, ez is jó. Ha kissé sűrű, ízlés szerint hígíthatjuk még húslével.

Elkészült: bőrös malacsült, vadasan, spagettivel.

Tálalásnál szelet hús, akár kettő, spagetti, s bőven meglocsolva a vadas mártással. Én ezt is nagyon kedvelem.

Jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22, a fakanalas.