Drágulhatnak a jegyek

 

Mintegy másfélszeresére nőttek a magyar légtér igénybevételéért fizetendő díjak egy minap hatályba lépett rendeletmódosítás értelmében – írja oldalán az airportal.hu

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter 60/2021. számú rendelete tartalmazza azt a jelentős változás miszerint a 2022. január 1-től az útvonalhasználati egységdíj mértéke 29,96 euróról  45,45 euróra emelkedett.

Ezt a Magyarország légterében repülő – áthaladó, érkező és induló –  járatok után fizetik a légitársaságok, a lerepült távolság függvényében.

A közelkörzeti egységdíj mértéke szintén markánsan, 229,93 euróról 377,28 euróra nőtt.

Ezt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló járatok, valamint a Budapest közelkörzetben és Budapest Repülőtéri Irányító Körzetben végrehajtott műszer szerinti repülési szabályoknak megfelelően működő repülések után kell megfizetni.

A légtérigénybevételi-díj késedelmes fizetése esetén felszámított késedelmi kamat mértéke 9,67 százalékról 9,48 százalékra módosult.

A légtérigénybevételi-díjat annak kell megfizetnie, aki a repülés végrehajtása idején a légijármű üzembentartója volt. Ha az üzembentartó azonossága ismeretlen, a légijármű üzemben tartójának a légijármű tulajdonosát kell tekinteni, kivéve, ha bizonyítja, hogy más volt az üzembentartó.

Cash/fotó: Facebook