Rögtön vége az évnek. Ennek is. Rohanó napok, hetek, évek. Januárban kezdtük újra az évet, indult az újság. Belerázódtunk, aztán hetente itt voltam, vagyok. Most zárva az évet, ez a 46.-dik receptírás, a recepteket már nem is számolom.

 

No, de főzzünk, így az alkalomhoz illőt. Egy kellemes reggeli, az utolsó napra. Két tojás, 3-4 szelet bacon, póréhagyma, spárga, sajt. A bacont megpirítom, mellé dobom, a vékonyra szelt póréhagymát, majd tányérra teszem. A zsírjára  ütöm a tojásokat, majd rezgősre sütöm, s a tányérra csúsztatom. Teszek mellé két szál spárgát, megszórom reszelt sajttal. Pirítóst adok hozzá.

Egy reggeli-ötlet az év utolsó napjára

Következett a szilveszteri malacsült.

A malac bőrét beirdalom, fűszerezem ízlés szerint, s még megspékelem fokhagymával bőven. Ha nincs spékelő-tű, használjunk hegyes kést. Kevés zsírral és fél doboz sörrel sütőbe dugjuk, lefóliázva. Másfél kilós húst másfél órát sütjük, közepes tűzön.

A másfél kilós húst spékeljük, bőrét irdaljuk, fűszerezzük

Majd a fóliát levéve, saját levével locsolgatva tovább sütjük, hogy a malac bőre ne csak puha, de ropogós is legyen. Ínyencek simogathatják mézzel is.

Mikor szép piros, ropogós, készen vagyunk.

Készen vagyunk

Kis pihentetés után szeletelhetjük.  Leginkább hagymás tört krumplit adunk mellé, lehet párolt káposztát is. A hideg pezsgő jól megy hozzá.

Aztán, az újévet köszöntve, szinte már kötelező a lencse, a maga szerencse és pénzt ígérő babonájával. Megesszük, akár a virslit is.

Az újévet köszöntve, szinte már kötelező a lencse

A beáztatott lencsét főzzük, némi só, pár babérlevél mellett. Készítünk egy fokhagymás rántást, persze kis fej hagyma is kell bele. Kevés piros paprika, majd két kanál liszt és felengedjük, majd berántjuk a lencsét. Adunk hozzá cukrot, mustárt, valamint citromot, vagy kevés ecetet, ezeket persze kóstolván, hogy megfeleljen ízlésünknek. Feltétnek lehet akár malac, sült virsli, oldalas, füstölt, főtt tarja is, vagy főtt tojás. S ha kaviárral kezdtük, lencsével befejeztük, hát  reménykedjünk szerencsénkben és dolgozzunk keményen.

Boldog új évet kívánok és jó étvágyat!

Soós István ex City-22