Változott a rendelet!

Azt mindenki tudni véli, hogy a lejáró okmányok megújítására a veszélyhelyzetet követő 60. napig van lehetőség. Nos 2022 január elsejétől ez nincs így!

A lejárt okmányok érvényességének meghosszabbítása az első járványhullám alatt, különösen az okmányirodák ügyfélfogadásának korlátozása miatt sokak számára jelentett könnyebbséget. Bár a taxis okmányokra e felmentés nem vonatkozott, sokan halasztották el jogosítványuk, személyi igazolványuk megújítását.

A lejárt forgalmi is csak közlekedésre de nem taxizásra volt érvényes. Most változtatott a kormány az okmányok veszélyhelyzet alatti érvényességével kapcsolatos határidőn.

Január 1-től hatályát veszti az okmányokról és ügyintézésről szóló kormányrendelet, amely szerint a veszélyhelyzet után 60 napig érvényesek a papírok. A december 28-i Magyar Közlönyben megjelent jogszabály ugyanis hatályon kívül helyezi 2022. január 1-jétől az automatikus érvényességhosszabbításról eddig rendelkező rendeletet. Mivel az Országgyűlés 2022 júniusának végéig hosszabbította megveszélyhelyzetet, eddig, és nem tovább érvényesek azok az okmányok, amelyek a veszélyhelyzet tartama alatt jártak, járnak le.

Nem várhatnak tovább azok, akik lejárt személyivel, műszaki vizsgával, jogosítvánnyal jártak eddig.

A veszélyhelyzet alatt érvényességüket vesztett, vagy mostanában lejáró hivatalos iratokat tehát legkésőbb 2022 június 30-ig mindenkinek meg kell újítania.

Ismerve az emberi mentalitást, azért felhívnám a figyelmet arra, hogy 2022 júniusában sok ezer hivatalos iratot kísérelnek majd meg egyszerre érvényesíteni az állampolgárok. Ez idő tájt már nemigen lesz szabad időpont az okmányirodákban.

Érdemes tehát időben lépni! Akár már januárban…

-oli-