Korszerű autóhoz nyolcezer eurós támogatás

 

Belgrádban úgy döntöttek, a taxi tömegközlekedési eszköz. Ezt itthon 30 éve nem sikerül elfogadtatni, pedig ez tény. Szerbiában nagyvonalú támogatást ad a kormány azoknak a taxisoknak, akik gáz, hibrid vagy elektromos meghajtású autót vásárolnak – írja az eKapija.

A tömegközlekedési eszközök kategóriájába beemelt taxi-szolgáltatással a kormánynak az a célja, hogy javítsa a kiszolgálás biztonságát és minőségét. Mindehhez támogatást is nyújt, de követelményeket is szab: járművenként 8000 euró (hárommillió forint) összegű támogatás dinár ellenértékét előirányzó rendelet a járművek teljesítményét és színét is meghatározza.

Az új személygépjármű vásárlásakor, még a támogatás kifizetése előtt a taxisok kötelesek a jármű vételárának legalább 15 százalékát kifizetni, az új autó pedig nem lehet olcsóbb 13 ezer eurónyi dinár ellenértékénél a vétel napján.

A támogatás elnyeréséhez az új autó teljesen elektromos, hibrid vagy gázüzemű (LPG) kell, hogy legyen, legalább Euro 6-os szabványnak megfelelő kipufogógáz-kibocsátással.

A kormány a légszennyezés csökkentése érdekében 2021-ben elindította az új, kizárólag elektromos meghajtású, és hibrid gépjárművek, támogatott beszerzésére irányuló pályázatát, amelyet a 2022-es évben is meghirdet majd.

A követelmény része idehaza is ismert, az állami támogatás is adott, bár ennek összegét, a méregdrága elektromos autókhoz viszonyított mértékét a taxisok alacsony találják. Ugyanakkor a kormányzat adós marad annak be- és elismerésével, hogy a közösségi közlekedés eme szolgáltatását a tömegközlekedés részévé tegye.

Jól működő társadalmakban a hatalom képes a gesztusokra.

Nosza, lehet ezt demonstrálni!

Cash/fotó: Google