Kikopóban a kuplungpedál

 

A gyakorlati vizsgázók legnagyobb ellenfele a tengelykapcsoló, közismert nevén a kuplung. A hagyományos gépjárművek között is egyre gyakoribbak az automataváltósak. Azok használata megkönnyíti a vezetést is. Van, ahol már az egypedál használatát oktatják.  

Az idő előrehaladtával egyre modernebb, okosabb autók lepik el a világ útjait, melyek egyre több helyen segítik a sofőrt, könnyítik meg dolgát. Folyamatosan nő például az automataváltós autók részaránya is, mely talán az egyik legsarkalatosabb területet, a kuplungkezelést veszi át teljesen a vezetőktől.

Ezzel párhuzamosan emelkednek az olyan vezetői engedélyek, melyeket automata váltós tanulóautó segítségével szereznek meg a diákok. Az Egyesült Királyságban a 2008-as 3,8 százalékos részarány mára 13,8 százalékra nőtt, azaz megháromszorozódott ez a szám. A szigetországban egyébként is nagy változás előtt áll az autózás, hiszen 2030-tól már nem lehet eladni új, belső égésű motorral szerelt autót – olvasható a vezess.hu oldalán.

A változásokra reagálva lépett is az AA, az ország legnagyobb autósiskolája, akik elindították első villanyautó-specifikus vezetési tanfolyamukat. Itt a fő hangsúlyt az egypedálos vezetésre helyezik, megtanítva azt, hogyan tudnak takarékosan vezetni, miközben kímélik az autó akkumulátorát.

Mindez azonban csak a kezdet: az AA elnöke, Edmund King szerint hamarosan ennél is nagyobb változások jönnek, ami a jogsiszerzést illeti. „Egyre inkább felismerik, hogy nem feltétlenül kell megtanulni sebességet váltani a vezetéshez. Nyilvánvaló, hogy sokkal nehezebb vezetni tanulni egy kézi váltós autóval, mert a legnehezebb dolog a kuplungkezelés elsajátítása. Erről szól az első öt óra” – mondta.

Érik tehát egy jelentős változás, azaz eljöhet az idő, amikor már a sebességváltás elsajátítása nélkül lehet teljes értékű jogsit szerezni. Minden bizonnyal ez a korszak előbb jöhet el az Egyesült Királyságban, mint például Magyarországon, de az autósiskola elnöke is figyelmeztetett, hogy azért nem eszik olyan forrón a kását még ott sem. „A villanyautók még mindig elég drágák és a biztosítás is sokba kerül” – emelte ki a hátráltató tényezőket King.

Cash/fotó: Facebook