Hárommilliós terminál épül

 

Évi hárommillió utas kiszolgálására alkalmas új terminált, új futópályát és gurulóutakat építenének, illetve kisgépes zónát is kialakítanának az elkövetkező években a debreceni repülőtéren – írja az airportal.hu

Egy új repülőtéri terminálépület és környezete, valamint új futópálya és kapcsolódó burkolt felületek megtervezésére írt ki közbeszerzési eljárást Debrecen önkormányzata még szeptemberben, amelynek eredményét a város polgármestere hirdette ki.

Papp László bejelentette: az új terminálépületre, futópályára, gurulóutakra, kisgépes zóna kialakítására kiírt nyílt tervpályázatra hét pályamű érkezett, közülük egyhangú döntéssel ötöt díjazott a bírálóbizottság.

 

Az első helyezett a Bord Építész Stúdió, a megosztott második a One Works S.p.A, társszervezőként a Stúdió A4 Iroda Kft.-vel, illetve a DVM Group, társszerzőként a UN Studio B.V-vel, a harmadik helyezett pedig a Közti Zrt. lett, míg a különdíjat a Quintus Design kapta – ismertette a részleteket a polgármester.

Azt is jelezte: több pályázatban is olyan értékes megoldások születtek, amelyeket továbbvisznek majd a végleges tervezésnél.

A polgármester szerint Debrecen gazdasági fejlődése indokolttá teszi a repülőtér kapacitásának növelését. A kormány és az önkormányzat között folyamatban vannak azok a tárgyalások, amelyek eredményeként az állam belép a repülőteret működtető társaságba. Az erről szóló előterjesztés januárban kerül a városi közgyűlés elé – jelezte Papp László.

Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője jelezte: a kormány döntése értelmében két nagy nemzetközi jelentőségű légikikötő működik az országban, a budapesti és a debreceni. A kormány mindkettő esetében lépéseket tett, hogy állami tulajdonba kerüljön, ami a garanciája a hosszútávú, sokmilliárdos fejlesztéseknek – fűzte hozzá a kormánypárti politikus.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a debreceni reptér újabb állami támogatását, az üzemeltető új futópálya tervezését és engedélyeztetését, tűzvédelmi, informatikai és utasbiztonsági fejlesztéseket finanszírozhat a 2,5 milliárd forintos forrásból.

Az önkormányzat szeptember elején szintén közbeszerzést írt ki a Debreceni Nemzetközi Repülőtér részére 2 darab nagy teljesítményű, habbal oltó tűzoltógépjármű beszerzése – olvasható az összeállításban.

Cash/fotó:BORD Építész Stúdió Kft.