Az országban elsőként Debrecenben

 

 Debrecenben három nagy forgalmú megállóhelyen könnyen kezelhető, valós idejű közösségi közlekedési tájékoztató rendszert építettek ki – írja dehir.hu.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap pályázatán egy román-magyar együttműködés, melynek részese Debrecen is, a város így 333 millió forintot fordíthat a közösségi közlekedés fejlesztésére.  A pályázaton elnyert forrásból a DKV Közlekedési Zrt. tavaly év végén négy új Mercedes-buszt vásárolt, most pedig egy újabb fejlesztésről számoltak be.

A pályázat része volt három okosmegálló kialakítása is, melyekkel most készültek el. Három nagy forgalmú megállóhelyet modernizáltak; a Nagyállomásnál, a Klinikáknál és a Csokonai Színháznál.

A fejlesztésről szerdán ez utóbbinál számoltak meg. Mint elhangzott: könnyen kezelhető közösségi közlekedési tájékoztató rendszert építettek ki 28 és fél millió forintból.

Az okosmegállókban valós idejű utastájékoztatásra van lehetőség az egyes járatokról, s különböző értékszelvényeket is lehet vásárolni készpénz nélkül.

Barcsa Lajos alpolgármester arról beszélt, hogy a városvezetés elvárásainak megfelelően a DKV számos olyan fejlesztést valósított meg az elmúlt években, melyek az utazóközönség kényelmét szolgálják, példaképp említette a WIFI kiépítését a villamosokon, az utastájékoztató applikáció kifejlesztését és az internetes, mobiltelefonos, illetve automatákból történő jegyvásárlási lehetőségek kialakítását.

Barcsa Lajos beszélt arról is, hogy az eredményes busztender révén 2021-ben már érkeznek az első új Mercedes-buszok, s 2024 végére lecserélődik a teljes flotta, egy másik beszerzés révén pedig tizenkét elektromos Mercedes-busz érkezik Debrecenbe.

A jövőbeli tervekről az alpolgármester közölte: „a városvezetés elvárása a DKV-tól egy olyan mobiltelefonos applikáció kifejlesztése, mellyel valós időben lehet majd követni az egyes járművek helyzetét.”

Tóth Szabolcs, a DKV vezérigazgatója felidézte, az országban elsőként Debrecenben indult el az elektronikus személyigazolványra történő jegy- és bérletvásárlási lehetőség, amit később diákigazolványra, majd az összes plasztik igazolványra és a debreceni városkártyára is elérhetővé tettek. Tóth Szabolcs közölte, a bérletek közel harmadát már elektronikus úton vásárolják az utazók.

 

Wortann Ádám, a kivitelező Onlinet Group Zrt. elnök-tulajdonosa elmondta: cégük az elmúlt húsz évben az ügyfélkiszolgálás automatizálására szakosodott. A három debreceni megállóban kialakított rendszerről azt emelte ki, hogy ilyen tudású okosmegállók nincsenek még máshol az országban, még a fővárosban sem – olvasható az összeállításban.

Cash/fotó: dehir.hu