Utasokat fogad a Ford Mustang Mach-E

 

A Ford Mustang Mach-E a legújabb elektromos járműként vonul New York-i utcákra, amely a város ikonikus sárga taxiflottájának soraihoz csatlakozik – írja a The Verge.

A Mustang Mach-E-t a sárga szín és a klasszikus taxi ikonográfia friss kabátjával a Gravity üzemelteti, amely az EV flottákra és a töltési infrastruktúrára összpontosít. Ez az első alkalom, hogy a Ford új, tömegpiaci EV-jét taxiként telepítik. De nem ez lesz az utolsó – a Gravity azt reméli, hogy végül egy 50 elektromos járműből álló flottát üzemeltethet, amely mind a Mustang Mach-Es, mind a Tesla Model Ys-ból áll.

„Úgy gondolom, hogy a Mustang és a Model Y olyan, mint az ideális taxis járművek, amelyek ma elérhetők” – mondta Moshe Cohen, a Gravity alapítója és vezérigazgatója.

A Gravity nem az első vállalat, amely taxiként telepít elektromos járműveket. 2019-ben a város Taxi és Limuzin Bizottsága jóváhagyta a Tesla Model 3-at, mint az első olyan elektromos autót, amely sárga taxivá válhat. Egy évvel később az első Model 3-at már látták a városban. Az év elején a Revel mopedmegosztó cég bejelentette, hogy 50 Tesla Model Y-t indít bérelhető járműflottaként Manhattanben.

A Gravity más utat jár be azáltal, hogy járműveit integrálja a város sárga fülkéinek szabályozott flottájába. A járműveket taxiként használhatják a TLC által az év elején elfogadott EV kísérleti program keretében. Ehhez azonban a Gravity-nek legalább egy úgynevezett taxi medállal kell rendelkeznie. Ez a város által kiadott engedély, amely lehetővé teszi az emberek számára a taxik birtoklását és üzemeltetését. A cég taxiügynökségként működik, ami azt jelenti, hogy jogosult érmek bérbeadására.

A Mustang Mach-E átesett a TLC jóváhagyásokon és vizsgálatokon, de Cohen azt mondta, hogy valószínűleg további funkciókat kell bevezetni, amelyek jövőbeni jóváhagyást igényelnek.

Cohen elmondta, hogy a Gravity egy „mesterséges intelligencia kamerát” telepített, amely nyomon követi a vezető arcát, hogy megakadályozza a figyelemelterelést. A vállalat megfigyeli a jármű sebességét és más vezetési manővereit is, hogy biztosítsa a járművezetők biztonságos működését.

Az elektromos töltési infrastruktúrára nehéz rátalálni New Yorkban, de a Gravity saját töltőállomást üzemeltet manhattani parkolóházban. Cohen szerint a vállalat a jövőben további töltők telepítését tervezi, beleértve a akár 350 kW-os sebességre képes gyorstöltőket is.

Az Egyesült Államokban egyre több taxiszolgáltató integrálja a járműveket flottájába, amit a költségmegtakarítás és a marketing potenciál ösztönöz. A bérautó-társaságok is beszállnak az akcióba.

A Hertz nemrégiben 100 000 autós megrendelést adott le a Teslának – olvasható a cikkben.

Cash/fotó: theverge.com