Harminchárom féle eszközt vásároltak

 

 A katasztrófavédelem Ferihegyi úti raktárbázisán átadták a fővárosi és Pest megyei önkormányzati és önkéntes tűzoltóságoknak, és önkéntes mentőszervezeteknek az idei pályázatokon elnyert központi beszerzésű eszközöket. Az ország más megyéiben december közepéig vehetik át az érintettek a felszereléseket – írja közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek, valamint az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok képviselőinek Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok adta át a támogatásról szóló okleveleket. A 2021-es központi költségvetésből az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek összesen hétszáz, míg az önkormányzati tűzoltóságok kétszázhuszonöt millió forintos támogatást kaptak. Pest megyéből és a fővárosból összesen hatvankilenc szervezetnek csaknem húszmillió forintnyi (pénzbeli és eszközbeli) támogatást ítélt oda a bírálóbizottság, amelyben a főigazgatóság munkatársai mellett a Magyar Tűzoltó Szövetség delegáltjai is helyet kaptak.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek pályázatára hatszázharminchat egyesület nyújtott be pályázatot. A megítélt támogatással működési, gépjármű- és szertárfelújítási forrásokhoz, valamint különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez, döntő részben egyéni védőeszközökhöz jutottak a szervezetek, több mint kétezer-hatszáz felszerelés beszerzése történt meg. Az idén harmincöttel több önkéntes tűzoltó egyesület részesült támogatásban, mint tavaly.

Az önkormányzati tűzoltóságok részére negyedik alkalommal kiírt pályázat kapcsán a tűzoltóságok pénzbeli támogatásokat és eszközöket kaptak. Eszközfejlesztésre mind a hatvan önkormányzati tűzoltóság pályázott.

A feltételeket sikeresen teljesítő parancsnokságok védőeszközökre, tűzoltáshoz és műszaki mentéshez szükséges eszközökre, EDR rádiókra, valamint tűzoltójármű felújítására nyújtották be pályázataikat, végül csaknem nyolcszáz darab, harminchárom különböző fajtájú eszközt szerzett be a katasztrófavédelem – derül ki a tájékoztatóból.

Cash/fotó: BM OKF