A BMW M5 modellek óráit állítják vissza leginkább

 

A használtautó piacon az egyik legnagyobb veszélyt a visszatekert kilométerórájú járművek jelentik, ráadásul, ha a csalók kellő felkészültségűek, ennek szinte valamennyi nyomát el is tűntetik. Egy tanulmány alapján a 2006-2016 évjáratú német, prémium márkáknál fordulhat elő ez leggyakrabban – olvasható a penzcentrum.hu -ban.

A CarVertical informatikai adatszolgáltató által készített tanulmány alapján a csalás a német prémium autók vásárlóit fenyegetik a legjobban. Ebben több, mint 700 000 használtautó-történeti jelentést elemzett, 2020 novembere és 2021 novembere között. Tizennyolc különböző piacot vettek szemügyre, köztük Lengyelországot, Magyarországot, Szerbiát és Szlovákiát is.

A felmérés alapján a leggyakrabban visszatekert kilométerórájú autók a német prémium márkák közül kerülnek ki. A futásteljesítményi adatok azt mutatják, hogy a BMW M5 modellek óráit állítják vissza leginkább. Az ellenőrzött modellek több mint egyharmada hamis futásteljesítménnyel rendelkezik. A top 10-es lista felét ennek a gyártónak a modelljei teszik ki.

„A használt BMW iránti kereslet változó a különböző piacokon, így ez korrelálhat. Az adatokból az is kiderül, hogy a drága autók kilométer-számlálóját nagyobb valószínűséggel tekerik vissza, így ezt figyelembe kell venni, amikor használtautót keresünk, és pontosan itt jön jól az autó futásteljesítmény ellenőrzése” – tette hozzá Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője.

A lista második és harmadik helyét a 7-es BMW, valamint a Subaru Outback foglalja el. Az Audi A8 az ötödik, míg sportosabb testvére az A7 a tízedik helyet szerezte meg, ahol a modellek egynegyedénél manipulálták a futásteljesítményt.

A kilométeróra visszatekerése egy viszonylag olcsó, és egyszerű folyamat, ami extra haszonnal kecsegteti a tisztességtelen autókereskedőket, Matas Buzelis elmondta, hogy a prémium kategóriás járművek jelenlétének az oka a toplistán a magasabb profit lehetősége.

Különösen a régebbi járműveknél elengedhetetlen az autó futásteljesítményének ellenőrzése, ugyanis a legnépszerűbb visszatekert órájú modelleket 2006 és 2016 között gyártották, általában az 5-15 éves autóknál a legvalószínűbb a csalás. Itt is főleg prémium járművek szerepelnek, azonban vannak gazdaságosabb modellek is, mint a Subaru, a Ford vagy a Volkswagen.

Matas Buzelis kifejtette, hogy a legújabb modell a listán a Ford Mustang, így arra intenek mindenkit, hogy a Mustang hatodik generációjának jövőbeli tulajdonosai fokozott óvatossággal vásároljanak autót. A 2006-os BMW M5, a 2007-es 5-ös sorozat, valamint az X5 tulajdonosoknak pedig azt is meg kell vizsgálniuk, hogy valós-e autójuk futásteljesítménye. Buzelis azt is elmondta, hogy a legújabb modelleknél már bonyolultabb a kilométer-számláló állásának változtatása.

„A dízelautókat úgy tervezték, hogy nagyobb távolságokat tegyenek meg, ami azt jelenti, hogy ezeknél nagyobb a futásteljesítmény-csalás valószínűsége. Ez azonban változhat, mivel csökken a dízelautók eladása” – tette hozz Matas Buzelis, aki azt is elmondta, hogy az adatok alapján a visszatekert órájú modellek 80-90 százaléka dízel. Példának a Volkswagen Phaetont hozta fel, ahol 10 módosított számlálójú modellből 9 dízelmotoros, és csak egy benzines. A benzines és dízeles BMW 6-osok száma azonban szinte teljesen megegyezik, mivel itt a benzines változatok népszerűbbek.

A futásteljesítmény-csalás megnöveli a használtautó árát, és tönkreteszi a tulajdonosi élményt. Az elemzésből kiderült, hogy az elmúlt 12 hónap során az ellenőrzött járművek 16,1 százalékánál fordult elő futásteljesítmény-hamisítás.

Akik nem vásárolnak prémium autót, számukra ugyan kisebb a csalás kockázata, azonban jobb résen lenni. Az 5-15 éves prémium osztályú dízelautót vásárlók, valamint a sportmodellek vásárlóit azonban különösen érinti ez a csalás. Egy gépjárművásárlás a legtöbb tulajdonos számára meghatározó anyagi és érzelmi élmény, éppen ezért érdemes megfelelő körültekintéssel eljárni a beszerzés előtt, hogy valódi örömöt és kellemes élményeket élhessen meg újdonsült tulajdonosa.

Cash/illusztráció: Carvertical