Kedvező (!) változások

Sokkal kedvezőbbé válnak jövőre az átalányadózás szabályai, ezért a mikro- és kisvállalkozóknak érdemes megfontolniuk az átalányadóra váltást.

Ha a vállalkozó jelenleg katás, akkor még december 31-ig van ideje az átalányadót választani a 2022-e évre.

Tételesen adózók- bár ebben a szakmában elenyésző a számuk – szintén áttérhetnek az átalányadóra, ők a 2021-re vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásukban is nyilatkozhatnak erről.

A legfontosabb változás, hogy a jövedelem az éves minimálbér feléig adómentes. Taxis vállalkozók esetén az átalányadózás 80 százalékos költséghányadot feltételez, így a jövedelemrész a bevétel 20 százaléka. A jövőre érvényes minimálbér 200.000 forint havonta, így az éves minimálbér fele 6 x 200.000 = 1.200.000 forint. Ezt a jövedelmet a taxis vállalkozó pontosan 6 millió forint bevételnél éri el. Adóelőleget csak a felettes rész után kell fizetni.

Szja törvény 47§ „(4a) Az átalányadózó egyéni vállalkozó vállalkozói bevétele alapján nem állapít meg adóelőleget addig, amíg az adóelőleg alapja az adóévben az adóév elejétől összesítve az éves minimálbér felét nem haladja meg. Ha az adóelőleg-alap az éves minimálbér felét meghaladja, adóelőleget csak az éves minimálbér felét meghaladó adóelőleg-alap után kell fizetni.”

Kinek éri meg? Leginkább a nyugdíj melletti vállalkozóknak. Ők már 2020 júliusa óta nem fizetnek járulékokat, csak személyi jövedelemadót. Most 6 milliós bevételig ettől is mentesülnek.

A főállású vállalkozóknál már kissé árnyaltabb a kép. Ne felejtsük, hogy ők legalább a minimálbér után járulékokat is kötelesek fizetni. Társadalombiztosítási járulékot 18,5 százalékos mértékben, és szociális hozzájárulási adót. Ez utóbbi százalékos összege csökken a tervek szerint, de még így is számíthatunk 14 százalékra. Ha a szochonál jelenleg alkalmazott 1,125-ös szorzó is megszűnik, akkor a minimálbér után 18,5 + 14 százalék, összesen 32,5 százalék járulékot kell fizetni, ami a 200 ezres minimálbér esetén havi 65 ezer forintra rúg. Azért ez már közelít a kata 50 ezer forintos havi terhéhez.

Összefoglalva:

nyugdíj melletti vállalkozóknak bevételi határ nélkül javasolt az átalányadózás. Mellékfoglalkozásúak szintén megfontolhatják 6 millió éves bevétel alatt. A főállásúak pedig a járulékok mellett még 12 milliós árbevétel esetén is maximum 144 ezer forint szja-t fizetnek. Amiből még igénybe vehetők személyi és családi kedvezmények.

Forrás: 1995. évi CXVII. Törvény a személyi jövedelemadóról

2022.01.01-től hatályos állapota

Holnap folytatjuk a 2. résszel.

-oli-