Elbontják a szocialista mementót

 

A Nyugati pályaudvar mellett húzódó negyvenéves felüljáró sorsa régóta vitakérdés, most, hogy a napokban Fürjes Balázs, a Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kihirdette az átalakítandó Nyugati pályaudvar és környéke tervpályázatának résztvevőit, bejelentésében azt is tisztázta, hogy a felüljárót az átalakítások során elbontják.

A Nyugati pályaudvar felüljárója régóta vitakérdés a várostervezők, városépítészek között. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 2019-ben jóvá is hagyta a felüljáró elbontását, azóta sem volt hír a további lépésekről. Egészen mostanáig.

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a beérkezett jelentkezések alapján múlt héten kiválasztotta azt a 12 tervezőirodát, akik részt vehetnek a Nyugati tér és környéke megújításának tervpályázatán.

Ahogy Fürjes Balázs Facebook posztjában jelezte, a pályázat nyertesének a jelenlegi vasútállomás helyett egy kétszintes, átmenő rendszerű központi pályaudvart kell terveznie. Ezzel együtt a pályaudvar környéke is megújul, zöldebb közösségi tér kap helyet a parkoló és a buszforduló helyén.

Fürjes bejelentésében a Nyugati felüljárójának sorsára vonatkozó terveket is tisztázta. „Új közösségi tér lesz a műemléki Eiffel-csarnok és a Nyugati tér is átalakul: bezöldül és megszűnik a szocialista tájseb, a térbe belerondító autópálya, a Nyugati-felüljáró” – tudatta.

A pályaudvar megújításának terveit 2022. március 1-ig várja a BFK – olvasható a pestbuda.hu oldalán.

Cash/fotó: Both Balázs