Első megyeszékhelyként

 

Már csak a közgyűlés jóváhagyása várat magára és az országban elsőként Egerben használhatják a helyi közlekedést az ott élők. Ez 18 járatot érint január elsejétől, ahol az éves bérlet árát ezer forintban maximálták

A Volán Zrt. és az Önkormányzat között megszületett az az egyezség, hogy minden egri lakcímmel rendelkezőnek ingyenes, illetve jelképes összegért igénybe vehető lesz a helyi közlekedés – jelentette be Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere. Kiemelte, Eger az első olyan megyeszékhely ahol ingyenessé válik a helyi tömegközlekedés.

Hozzátette, éves szinten jelképes, ezer forintos összegért utazhatnak a helyi polgárok. A városvezető hozzátette, hogy óriási megtakarítás lesz ez a családoknak. Erre egy kampányt is építenek majd, amely a környezetszennyezés csökkentését szorgalmazza.

Az egyezséghez közgyűlési döntés is szükséges, melyre a következő héten kerülhet sor. A megállapodást a polgármester nem csupán a következő évre, hanem tartósan képzeli el. Arról is beszélt, annak érdekében, hogy az autósokat ösztönözzék a közösségi közlekedés használatára, valószínűleg később a parkolási díjakat emelni fogják.

Elmondta, minőségi ugrás lesz a közösségi közlekedésben, hiszen hamarosan megérkeznek Egerbe az elektromos buszok illetve a távolsági járatok is bekapcsolódnak a helyi közlekedésbe.

A város önkormányzata vállalja át a terhet helyiektől, akiknek semmit nem kell tennie. Januárban a szokott módon, ezer forintért vásárolhatják meg az éves bérletet. Arra a kérdésre, hogy pontosan mekkora veszteséget kell kifizetnie a volán részére az önkormányzatnak elmondta: tavalyról megközelítőleg 440 millió forint, az előző évekből pedig 600 millió forint tartozása van az önkormányzatnak. A polgármester szerint az előző évek veszteségei alapján a városnak közel egy-másfél milliárd forintot kell bele tennie a programba – olvasható kiadott közleményben.

Cash/fotó: EgerHírek