Egy tartalmas, ízletes levest készítsünk! Tárkonyos raguleves, mely készülhet pulyka, vagy csirke mellből, vagy akár sertés lapockából is.

 

Mondjuk négy főre dolgozunk, elég 30 dkg. hús, de miként a tokányoknál, úgy a ragukhoz is vékony csíkokra vágjuk a húst. Előbb pirítsunk némi olajon egy fél hagymát aprítva, meg 1-2 gerezd fokhagymát, s ezen az alapon a húst süssük fedő alatt fehéredésig. Sózzuk, borsozzuk, s kis vízzel tovább pároljuk vagy 15 percet.

A hozzávalók, lábosban

Ekkor tegyünk hozzá vagy 40 dkg. zöldbabot és egy felkarikázott répát, s így pároljuk tovább, mindig kis vizet téve alá. Majd 15 perc múlva szórjuk meg egy kanálnyi liszttel, /stauboljuk/ csipetnyi piros paprikával, kevés köménnyel, egy teás kanálnyi tárkonnyal. Ezt alaplével, vagy vízzel felengedjük, kevergetve, s így a liszt egyenletesen sűríti.

A végén tejfölt adunk hozzá és még egyszer felforraljuk

Dobjunk még bele 2 darab babérlevelet is, s ha vízzel főzzük, akkor két leveskockát is. Így főzzük vagy tíz percet s ekkor egy jó pohár tejfölt adunk hozzá, olyképpen, hogy a tejfölbe szedünk a levesből, így habarjuk, a hőkiegyenlítés miatt, így a levesben a tejföl nem csomós, szépen kisimul. Egyet még megforr, kóstoljuk, s készen is vagyunk.

Tálaljuk

Az ínyencek csavarhatnak bele egy kis citromlét is.

Jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City 22, a fakanalas