Házat, hazát csak e-töltéssel

 

Egy újonnan elfogadott brit törvény szerint 2022-től az új lakások és lakóépületek csak akkor kapnak építési engedélyt, ha lehetőséget biztosítanak az elektromos járművek töltésére. A tíz parkolóhelynél többel rendelkező épületek felújítására is vonatkozik a szabály – írja az Autocar.

Nagy-Britanniában 2030-tól betiltják a belső égésű motorral szerelt autók forgalomba helyezését. Ehhez persze komoly infrastrukturális fejlesztésekre van szükség, ebben lép most előre egy nagyot az Egyesült Királyság legnagyobb országa, Anglia.

Boris Johnson miniszterelnök bejelentése szerint 2022-től az új társasházakat, plázákat, irodákat és egyéb épületeket mind úgy kell kialakítani, hogy helyet biztosítsanak az elektromos járművek töltésére, azaz kell töltőt is tervezni az épületekhez, kereskedelmi egységekhez, plázákhoz, parkolóházakhoz.

A rendelet vonatkozik az átfogó felújításokra is abban az esetben, ha az adott épület legalább tíz parkolóhellyel rendelkezik.

A kormány szerint az új szabályozásnak köszönhetően évente 145 ezer új töltőpont létesül az elektromos járművek számára Angliában, a már meglévő 250 ezer töltő mellé.

Hozzáteszik az indokláshoz, hogy a legtöbb töltés otthon történik, ezért szükséges az új lakásokat ellátni töltési lehetőséggel. A rendelkezésnek hála a jövő évtől kezdődően, aki újépítésű lakást vásárol, annak már ott lesz a lehetősége a zöld mobilitásra való átállásra – derül ki az anyagból.

Cash/fotó: Youtube