Piaci konzultációt hirdetnek

 

Átfogó szemléletformáló kampányt indít 2022-ben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az Európai Unió által finanszírozott VEKOP kerékpáros beruházásokhoz kapcsolódóan. Közpénzből finanszírozott, önkormányzati vállalatként közbeszerzés keretében versenyeztetheti meg az ajánlattevőket a BKK, ezt megelőzően azonban piaci konzultációt hirdetett annak érdekében, hogy a nyitott kérdéseket tisztázza a végleges kiírásban – íja közleményében a BKK.

A BKK 2021. november 25-én a közbeszerzési eljárás megindítása előtt a „VEKOP szemléletformálási feladatok ellátása” témában előzetes piaci konzultációt indított független szakértőkkel, hatóságokkal, illetve piaci résztvevőkkel a tervezett beszerzésre és annak követelményeire vonatkozóan a közbeszerzési eljárás előkészítése, valamint gazdasági tájékoztatása érdekében.

A szemléletformálás célja, hogy növekedjen a mindennapos, közlekedési célú kerékpáros utazások száma és gyakorisága Budapesten, illetve a társadalom minél szélesebb rétegei számára elérhetővé váljon a kerékpározás, legyen szó például munkába, iskolába járásról, bevásárlásról vagy napközben a városon belüli ügyintézésről. Ahhoz, hogy minél többen válasszák a kerékpározást, a megvalósuló fejlesztéseket és a mikromobilitási pontokat is meg kell ismertetni a kerékpárral közlekedőkkel.

A kerékpár a városi közlekedés szerves része, mely jól használható a BKK egyéb szolgáltatásaival együtt, kiegészítve a különböző közösségi közlekedési módokkal is. Kerékpárral élmény és biztonságos a mindennapi közlekedés, és a szemléletformálás célja, hogy képessé tegye az arra nyitottakat az önálló kerékpározásra. Ehhez az elméleti és gyakorlati tudáson túl a kerékpár használatát, az útvonalválasztást, a KRESZ írott és az élet íratlan, gyakorlati szabályait is meg kell ismertetni a kerékpározókkal. A közlekedőket, különösképp a gépjárművezetőket pedig oktatással kell felkészíteni a várható forgalmi helyzetekre és a kerékpárral közlekedők várható viselkedésére – olvasható a társaság honlapján.

Cash/fotó: BKK