Töréstesztek után klíma felülvizsgálat

 

 A Green NCAP legfrissebb tesztsorozatában a Lexus első tisztán elektromos modelljére is sor került. A kompakt szabadidőjármű kiemelkedő környezeti teljesítménye még a sokat látott szakembereket is meglepte.

Hiánypótló kezdeményezéssel bővítette 2020-ban tevékenységi körét az Euro NCAP szakértőgárdája és a mögöttük álló, tucatnyi európai közlekedési szervezet: az általuk alapított Green NCAP rendszer mindenre kiterjedően vizsgálja az új gyártású személyautók energiafelhasználását és károsanyag-kibocsátását, az utóbbinál külön vizsgálva a légminőséget rontó anyagok, illetve az üvegházhatást erősítő gázok emisszióját.

A szabványos mérési normáknál jóval szélesebb spektrumot lefedő tesztprogram annyira közel áll a valós felhasználói körülményekhez, amennyire az lehetséges, így gyakorlatilag biztosak lehetünk abban, hogy a kiválasztott autó a mindennapokban is ugyanolyan tisztán fog közlekedni, amit a Green NCAP minősítése alapján várhatunk tőle.

Az első ízben egy Lexus terméket fogtak vallatóra, és a sort rögtön a márka emissziómentes közlekedésre alkalmas típusával, az UX 300e akkumulátoros elektromos szabadidőjárművel kezdték.

Mivel a villanyautók használat közben nem bocsátanak ki káros anyagot, ezeken a vizsgálati elemeken automatikusan maximális pontszámot ért el a 204 lóerős villanymotorral szerelt, kompakt crossover. Ami az energiafelhasználást illeti, a Green NCAP munkatársai kifejezetten takarékosnak találták a Lexust, ami annak fényében, hogy nem eleve tisztán elektromos modellnek tervezték, valamint magas építésmódjából adódóan közegellenállása is nagyobb, mint egy szedáné, különösen elismerésre méltó. Mindössze az akkumulátorokra extrém terhet rovó, kifejezetten hideg környezetben (-7°C) maradt el a tökéletestől az autó teljesítménye, így összességében az adható 30 pontból 29,7-et ért el a Lexus UX 300e.

Ezzel a 2021 során tesztelt autók közül a harmadik legkedvezőbb eredményt tudhatja magáénak a modell. Ugyanakkor a Lexus UX 300e nyújtja a legjobb környezeti teljesítményt a szabadidőjárművek körében, a nem eleve tisztán elektromosnak tervezett modellek mezőnyében, valamint a prémium gépkocsik piacán.

Nem a Green NCAP az első fogyasztói érdekvédelmi szervezet, amely elismerően nyilatkozik a Lexus UX szabadidőjárműről. A modell öntöltő hibrid kivitele, a Lexus UX 250h 2019-ben maximális ötcsillagos eredményt ért el az Euro NCAP járműbiztonsági vizsgálatán. Ezen a tesztsorozaton az egész piacra vetítve kiemelkedő teljesítményt nyújtott a felnőtt utasvédelem, valamint a gyalogosok és kerékpárosok védelme terén – számol be az eredményekről az Autószektor.

Cash/fotó: Lexus