Esős őszi napon vezetem soraimat, s gondolatim szövevényén által felsejlett néhány meleg étel képe, mely a szezonnak megfelelő lészen.

 

Főzzünk egy meleg levest, legyen az francia hagymaleves.

Négy főre elegendő fél kiló tisztított, s vékonyra felszeletelt vöröshagyma, két gerezd aprított fokhagyma. Ezt 8-10 dkg. vajon, vagy fele vaj, fele margarinon pároljuk fedő alatt, s időnként keverjük, le ne égjen. Midőn állagát elég puhának ítéljük meg, ekkor felöntjük alaplével, vagy ennek híján vízzel, s egy leveskockával javítunk.

Francia hagymaleves

Itt kb. egy liter mennyiség elegendő, ezt látjuk is a megfelelő sűrűségen. Még sózzuk, borsozzuk, adunk némi őrölt szerecsendiót is hozzá, majd belehabarunk egy kis doboz főzőtejszínt. A végén apróra vágott petrezselymet is hinthetünk reá. Pirítunk vagy két szelet kenyeret, vagy zsemlét, majd kockára vágjuk, s reszelünk 5-6 dkg. sajtot, valami keményebb fajtát. Tálalunk, a levest meghintjük a pirított kockákkal, és sajttal, díszíthetjük némi tejszínnel, s imígyen jó forrón fogyasztjuk.

Oszték, a boltokban hegyekben áll a sütőtök, hát próbáljuk ki azt is! A megmosott tököt erős késsel feldaraboljuk, magját kivesszük, de nem dobjuk el. Egy lapos tepsibe sütőpapírt fektetünk, s erre helyezzük a tökünket. Nem úgy!!! A daraboltat.

Megsült a tököm

Ekkor ízlésnek megfelelően lehet enyhén  sózni, borsozni, vagy akár cukrozni. Javallott még esetleg megsimogatni némi olajjal, vagy mézzel, ki-ki tetszése szerint. A magokat is odatesszük egy kupacba, hadd süljön, azt majd külön öröm ropogtatni, s még egészséges is. Nos, előmelegített sütőbe tolván, mintegy 45-50 percig sütjük közepes lángon, majd kiszedjük, s némi pihentetés után fogyasztjuk.

Tálalva

Mivel egy levesünk már volt, így a sütőtök-krémlevest most nem írnám le, pedig az is ízletes, most csak mutatom, ahogy a drága mamuska készíti az onokáknak.

Jó munkát, jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City 22 a fakanalas