Közzétették a jövő évi útdíjakat

 

Jogszabályi előírásnak megfelelően a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. közzétette a 2022. évi különböző útdíjhasználati díjakat, az e-matricák költségeit.

Az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) rendelete értelmében évenként számíthatnak az autósok áremelkedésre a díjköteles hazai autópálya-szakaszokon. Napjainkban az infláció nagyságrenddel magasabb, mint az előző években, így ezt a szolgáltató is realizálja díjaiban.

Az árváltozás az inflációhoz van kötve, ennek megfelelően az autósok tíznapos matricája jövőre 3820 forintba kerül majd (3640 helyett), míg a havi matrica ára 4970-ről 5210 forintra nő. Az éves matricáért 44 660 helyett 46 850 forintot kell majd fizetni január elsejétől. A megyei matricák ára 5200-ról 5450 forintra emelkedik.

Akik megfeledkeznek időben megváltani az úthasználathoz jogosító dokumentumot, azoknak pótdíjat kell fizetniük, ha rajtavesztenek.

Volt már példa arra is, hogy a szolgáltatást igénybevevő, nem a megfelelő kategóriájú matricával használta az adott útszakaszt, ami szintén plusz díjat von maga után.

Forrás: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.