Elfogó egységeit erősítette a rendőrség

 

Két napja 25 új motorkerékpárral és 4 nagyteljesítményű gépkocsival bővült a rendőrségi járműflotta, amiket az országos rendőrfőkapitány adott át a járművek vezetőinek – írja a police.hu.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) beszerzésében dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány 2021. október 28-án 25 szolgálati motorkerékpárt, valamint 4 civil kivitelű gépkocsit adott át a rendőr-főkapitányságoknak.

A gépjárművek a rendőri munkára felkészítve érkeztek a magyar rendőrséghez és alapvetően közlekedésrendészeti, közbiztonsági területen teljesítenek szolgálatot.

A BMW R 1250RT típusú motorkerékpárokat 1254 cm3 lökettérfogatú, az Euro 5 környezetvédelmi követelményeknek megfelelő, 136 lóerős, kéthengeres, boxer elrendezésű hajtómotorral szerelték, továbbá a gyártó speciálisan a rendőri munkára optimalizáltan tervezte és gyártotta. A korábban beszerzett motorkerékpárokhoz képest a legszembetűnőbb változást a megújult műszerfal, a megnövelt méretű, integrált navigációval szállított TFT kijelző jelenti.

Magyarországon a rendőri motorkerékpáros szolgálat 95 éves múltra tekint vissza, és nélkülözhetetlen részévé vált a rendőri munkának.

Első alkalommal 1926. július 29-én lépett szolgálatba rendőrségi motorkerékpáros, eleinte megfigyelő, felderítő, futár és összekötő feladatokat láttak el.

A hazánkba látogató államfők és magas rangú személyiségek utazásainak biztosítására és kísérésére 1960 tavaszán 24 fővel díszmotoros egység alakult. A feladatokat Simson motorkerékpárokkal látták el.

A rendőrség 2011 óta 178 új, korszerű, rendészeti célra gyártott motorkerékpárt vásárolt.

A többi közlekedőt veszélybe sodró, illetve hátrányba hozó szabálytalanságokat elkövető autósok forgalomból való kiszűrése céljából elindított „Pofátlan(tan)ítás” kampány 2020 őszén indult, de már 2018 óta folyamatosan hajtott végre a rendőrség civil gépkocsikkal mozgás közbeni forgalomellenőrzést.

Eleinte 20 civil kivitelű, mobil megkülönböztető jelzéssel felszerelt nagyteljesítményű gépkocsi kiválasztásával indult a kampányban kommunikált ellenőrzés. A járműpark 2019 végén bővült 12 új, szintén nagyteljesítményű gépkocsival, majd 2020 tavaszán újabb 8 járművel. Most ismét bővült ez a járműállomány a 4 Skoda Octavia RS gépkocsival. Az autók kétliteres, turbós benzinmotorral – valamint 245 lóerővel és 370 Nm forgatónyomatékkal – érkeztek.

 

A most átadott gépkocsik jellemzően a gyorsforgalmi utak közlekedésbiztonságának növelése érdekében kerülnek az utakra – olvasható a magyar rendőrség honlapján.

k.z.t./fotó: rendőrség