A Blokád már elkezdődött, de látni csak jövőre lehet

 

 A taxisblokád 1990. október 25-én robbant ki és négy napra lebénította az egész országot. Most, harmincegy évvel később elkezdődött a viharos eseményeket feldolgozó hiánypótló mozifilm, a Blokád forgatása, amelynek központi alakja a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök, Antall József. Az alkotás várhatóan jövő ősszel kerül a mozikba – írja a Magyar Nemzet.

A két idősíkon játszódó történetben betekinthetünk a pályakezdő tanárként dolgozó, az 1956-os forradalomban is résztvevő Antall József életébe, valamint beavatnak a taxisblokád idején a barikád túloldalán álló, a válság megoldásán dolgozó kormányfő érzéseinek, döntéseinek hátterébe is.

A huszonnégy éves Antall Józsefet ifj. Vidnyánszky Attila, míg az ötvennyolc éves énjét Seress Zoltán formálja meg a 2022. január közepéig tartó forgatás során, amelyek jeleneteit mintegy negyven budapesti és főváros közeli helyszínen rögzítik hetven színész és több mint kétszáz statiszta közreműködésével – derül ki a Nemzeti Filmintézet közleményéből.

Mint írják, történelmi pillanatokat élt át Magyarország 1990 októberében. A benzinár drasztikus megemelése miatt a létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók országszerte lezárták az utakat, hidakat. A fővárost szinte nem lehetett megközelíteni, Budapesten csak a metró közlekedett. A közlekedési káosz rövid idő alatt gazdasági és társadalmi krízisbe torkolt, amit az alig öt hónapja hivatalba lépett kormány képtelennek tűnt kezelni.

A betegségével küzdő, frissen műtött miniszterelnök, Antall József, aki 1956-ban az elnyomó hatalom ellen harcolt, azzal szembesült, hogy ő lett a „nép ellensége”, és ellene lázadnak.

 

A Blokád alkotóinak fantáziáját is ez a politikai csapdahelyzet ragadta meg, leginkább az, hogy a két, sűrű és vészterhes történelmi időszakot is megélő Antall József személyes történetén keresztül a rendszerváltás időszakát is átélhetővé, feldolgozhatóvá tegyék a nézők, köztük a legfiatalabbaknak, amire magyar mozifilm eddig még nem vállalkozott. A film forgatókönyvét jegyző Köbli Norbert (Apró mesék, Félvilág, A vizsga, A berni követ, Trezor, Örök tél) korábban a Blokád kapcsán elmondta, hogy nagyon érdekesnek találja a helyzetet: van egy fiatalember, aki fellázad az elnyomó hatalom ellen, aztán harmincnégy év múlva ott találja magát, hogy őt nevezik elnyomónak, és ellene lázadnak.

Az alkotás producere Lajos Tamás, a rendezői feladatokat az idén szeptemberben bemutatott Kittenberger – Az utolsó vadászat alkotója, Tősér Ádám látja el, aki így nyilatkozott a filmről: „Egy mély emberi drámát mutat be a Blokád a lassan elfeledett közelmúlt magyar történelmének egy jelentős eseményén keresztül. A politika hátterében lévő viszonyokat és érzelmeket letisztult, lényegre törő stílusban kívánjuk feldolgozni. Nemcsak azoknak szól, akik megélték a taxisblokád emlékezetes napjait, hanem azoknak is, akik már a rendszerváltás után születtek és hiteles képet szeretnének kapni erről a meghatározó eseményről.”

A mozifilm egyedi képi világáért a Hurok, A játszma, valamint a hazai mozikban csütörtöktől vetített Post Mortem operatőre, Nagy András felel. A díszlettervező Pataki Tamás, a jelmeztervező Kemenesi Tünde. A főszereplőt ifj. Vidnyánszky Attila és Seress Zoltán, a köztársasági elnököt, Göncz Árpádot Gáspár Tibor, Antall József kezelőorvosát Szacsvay László, a miniszterelnök feleségét Tóth Ildikó alakítja.

 

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő Blokád forgatása október 20-án kezdődött el, a felvételek várhatóan 2022. január közepéig tartanak. A számos helyszínen, többek között Budapesten a Szabadság és az Erzsébet hídon, a Magyar Tudományos Akadémián, a Parlamentnél, a BM Kórházban, a Budaörsi laktanyában, Százhalombattán rögzítenek jeleneteket, illetve a Bem téren, ahol az ’56-os forradalmi események pillanatait örökíti majd meg a kamera. A Blokád tervezett mozibemutatója 2022. október 27. – olvasható a Nemzeti Filmintézet kiadványában.

Cash/fotó: archív, Szvacsek Attila