Nagyobb oldaltávolságot kell tartani

 

Jogszabályba foglalták, hogy a személygépkocsiknak mekkora oldaltávolságot kell hagyniuk a kerékpárosok előzésekor. Aki szabályt szeg, elbúcsúzhat a jogosítványától Romániában – olvasható a Maszolban.

Az új szabály szerint azok a járművezetők, akik kevesebb, mint óránkénti 50 kilométeres sebességgel haladnak, kötelesek a jármű bal oldalával átlépni a felezővonalat a kerékpáros vagy rolleres előzésekor, ám akik 50-nél gyorsabban haladnak, előzéskor legalább az autó szélességének felével át kell húzódjanak a szomszédos sávra – írja a Maszol.

A korábbi általános elv szerint másfél méteres távolságot kellett betartaniuk a járművezetőknek. Ezen változtatott az új szabálymódosítás, amely immár kötelezővé teszi a sofőröknek a megfelelő távolság betartását. Azoknak a járművezetőknek, akik a szabályt megszegik, a járművezetői engedélyét 30 napra felfüggeszthetik.

Az új szabályozás arra is kitér, hogy folytonos vonal mellett, vagy előzést tiltó tábla hatókörében sem előzhetik meg a kerékpárosokat és a rollerrel közlekedőket a személygépkocsik.

A Maszol megkeresésére Kulcsár Béla, a marosvásárhelyi Pro Biciclo Urbo Egyesület alelnöke azt mondta, hogy ez egy olyan szabály, amelyet már nagyon rég vártak.

Az egyik legnagyobb gond a városi közlekedésben ugyanis az, hogy az autósok akár öt centiméternyire ráhúznak a kerékpárosokra előzéskor – fogalmazott.

Kulcsár Béla szerint gyakori baleseti ok az is, hogy a járművezetők körültekintés nélkül nyitják ki az ajtót, a kerékpárosok pedig nekihajtanak, vagyis a kerékpárosok is legyenek elővigyázatosak – derül ki a tudósításból.

Cash/fotó: Google