A langyos őszi napsütésben gyógyfürdőztem a Széchenyiben, s a kellemes termál medencében elméláztam, mit is írjak a héten? Egész jó gondolataim támadtak, mikor is lefröcsköltek a gyerekek. Mindegy, úgy is vízben voltam!

 

 

Szóval, ezen logikai bakugrást követően, most jelezném, hogy egyszerű ételeket készítek, amit a kezdők is könnyen megoldanak a konyhában garázdálkodva.

Nos, hármat, gyorsan! Káposztás tészta, paradicsomos káposzta, majd egy gyümölcskosár.

Tehát, a káposztás tészta: vegyünk egy fej nem túl nagy káposztát. Max. 1.5 kg. A káposzta egyik felét lereszeljük, s pár kanálnyi olajon pirítjuk, kevergetve, le ne égjen, de azért piruljon. Kissé sózzuk, borsozzuk. Ha a színe, illata barátságos, ezt félretesszük. Közben lobogó vízbe dobunk kb. 25 dkg, /fél zacskó/ fodros tésztát, s kb.12 perc alatt megfőzzük. Ne feledjünk sót dobni a vízbe! Leszűrjük, s a káposztára hintjük, majd jól elkeverjük, s kész is van. Tálalásnál még borsozzuk, ízlés szerint.

No és a paradicsomos káposzta: a káposzta másik felét éles késsel vékonyra szeleteljük, majd főzzük, fedő alatt. Előkészítünk egy kis üveg, vagy doboz sűrített paradicsomot. Egy fej apróra vágott hagymát pirítunk 2 kanál zsíron vagy olajon, reá hintünk egy púpos  kanál lisztet, pirítjuk, keverjük, őzbarnára. A fele paradicsom-pürét a káposztára öntjük, a másik felét pedig a rántásunkra, ide egy pohár vizet is öntünk, s így behabarjuk a káposztába. Keverjük, hogy egyenletes legyen a sűrűsége, s kb. két kanál cukrot is adunk hozzá. Majd kóstolás után eldöntjük, hogy jó, vagy még kell-e cukor. s ezzel készen vagyunk. Fejenként egy pár virslit megpirítunk, s ezt adjuk hozzá. Nem lehet elrontani.

És a végén legyen egy édesség is, a gyümölcskosár: felkockázunk sárgadinnyét, darabolunk egy mangót, tisztítunk egy gránátalmát. A gyümölcsre tejszínhabot nyomunk, rászórjuk a gránátalma magokat, esetleg kap egy kis csoki öntetet.

Besöpörjük az elismerést, majd valaki elmosogat.

Jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City 22, a fakanalas.